Stav nebezpečí kvůli hrozbě povodní na jihu Moravy končí

Jižní Morava - Už jen do dnešní půlnoci bude na jižní Moravě platit stav nebezpečí. Hejtman ho vyhlásil minulou středu kvůli záplavám a následným sesuvům půdy na části Břeclavska, Hodonínska a Veselska. Obcím už hrozí jen předpovězené přívalové deště.

„Prodloužit stav nebezpečí není nutné, takže dnes o půlnoci může skončit,“ oznámil dnes hejtman Michal Hašek (ČSSD). Stav nebezpečí umožní rychlejší rozhodování o pomoci postiženým oblastem, provedení potřebných stavebních prací, zorganizovat evakuaci obyvatel a zajistit ochranu jejich majetku. O pomoci vytopeným oblastem dnes hejtman taky jednal s ministrem zemědělství Jakubem Šebestou.

Podle zpráv meteorologů může ale Morava očekávat sobotní bouřky a přívalové deště, nebo dokonce kroupy. Srážky mohou krátkodobě zvýšit hladiny řek a potoků, voda může zatopit sklepy a garáže. Je tedy otázka, zda na opětovné vyhlášení stavu nebezpečí opět nedojde.

V 15 obcích na Břeclavsku, Hodonínsku a Veselsku už se taky začalo s postřiky proti komárům, na dalších místech se dělá předběžný průzkum. Jihomoravský kraj měl ještě před povodněmi k dispozici 2 000 litrů tekutého a 400 kg granulovaného postřiku, právě díky vyhlášenému stavu nebezpečí mohl úřad operativně dokoupit dalších 1 000 litrů a 250 kg v hodnotě necelého milionu korun.

„Postřiky se letos musí provádět ručně ze země, letecky to nejde. Ale doufáme, že i díky dostatečnému množství látky se podaří kalamitu co nejvíc omezit,“ dodal hejtman.