Důl Mír získá nejvyšší nabídka. Bude se prodávat ve výběrovém řízení

Hodonín - Konkurz posledního uhelného dolu na jižní Moravě nabral nečekaně příznivý směr. O koupi těžební firmy Lignit Hodonín, která důl vlastní, totiž projevilo zájem hned několik investorů a insolvenční správe Tomáš Kučera proto plánuje důl prodat ve výběrovém řízení. Nejnižší nabídku stanovil insolvenční správce na 15 milionů korun.

„Tento způsob nám umožní dosáhnout nejvyšší možné ceny,“ vysvětlil Tomáš Kučera. Zájemci musí poslat své nabídky do 14. července, kdy je věřitelský výbor vyhodnotí. „Pokud přijde někdo s výrazně vyšší cenou, získá důl okamžitě. Pokud budou nabídky zhruba vyrovnané, uskuteční se za dva dny dražba, kde bude možno licitovat o ceně,“ informoval Kučera.

Krajský soud poslal Lignit Hodonín do konkurzu letos koncem května. Tehdy měl 140 věřitelů a dluhy ve výši přes 410 milionů korun. Z původních dvou set zaměstnanců zůstala pouhá padesátka. Firmě zlomila vaz tři roky stará nehoda, při které voda zatopila chodby nového porubu. Důl několik měsíců žil z rozprodávání svého zařízení do šrotu, to ale muselo skončit, protože další prodej by už ohrozil funkčnost.

Tomáš Kučera, insolvenční správce, o budoucnosti dolu Mír (zdroj: ČT24)