Zřícená římsa zrušila svatby i koncerty

Uherské Hradiště - Uherské Hradiště řeší vážnou havárii římsy kostela svatého Františka Xaverského. Několikatunové kusy zdiva spadly v polovině května na dvě nádvoří a jen zázrakem neměl tento pád fatální následky. Na Kolejním nádvoří měl probíhat Majáles, nádvoří u Reduty je zase frekventovanou trasou do tohoto kulturního zařízení.

Pátrání po příčinách havárie je ale složitější, než se čekalo. Farní úřad má totiž statický posudek, který jako příčinu pádu římsy vyhodnotil její stáří. „Ta římsa pochází z doby stavby kostela, její stáří je tedy 330 let. Nikdy se neopravovala, a tak statik vyhodnotil jako příčinu pádu zvětrání omítky a zvětrání cihel,“ říká František Křivák z uherskohradišťské farnosti. Statika oslovila i radnice a ta teď argumentuje posudkem s diametrálně odlišným závěrem. „„Podle statika mohla za pád římsy rekonstrukce střechy z let 2006-07. Statik zjistil, že konstrukce střechy se nevhodně opírá o římsu a enormně ji zatěžuje,“ to naopak tvrdí místostarosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS).

Padlá římsa znamená čáru přes rozpočet v kulturním životě Uherského Hradiště. Protože statik objevil další trhliny a tím pádem je na obou nádvořích stále velmi nebezpečno, na nádvořích proto nebude doprovodný program letošní Letní filmové školy, zapovězeny jsou tady i svatební obřady nebo provoz venkovní kavárny.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

„Pro nás je to nepříjemná situace.Tu zprávu jsme se dozvěděli až ve chvíli,kdy jsme prakticky měli hotový hudební program LFŠ. Museli jsme ho přesunout do Smetanových sadů a je otázkou, jak tuto změnu přijmou místní obyvatelé. Koncertní pódia totiž budou nedaleko rodinných domů,“ říká ředitel Letní filmové školy Pavel Bednařík.

V pátek dopoledne bude nejspíše na stavebním úřadu rušno, o rozdílných posudcích budou obě strany jednat a taky budou hledat  možnosti, jak římsu opravit. „Ta římsa musí být v celé délce odstraněna a nahrazena,“ podotkl místostarosta Stanislav Blaha . Přes rozdílnost posudků se farní úřad i radnice shodnou alespoň v jednom bodu. Oprava římsy bude náročná nejen stavebně, ale hlavně finančně.