Kašnu na náměstí Svobody poničila velká voda. Na reklamaci je pozdě

Brno - Měla to být jedna z dominant zrekonstruovaného náměstí Svobody v Brně. Kašna posetá verši Jana Skácela s fontánou ale nefunguje, a utvořilo se v ní zelené jezírko. Přívalové deště z poloviny června totiž vehnaly do strojovny velkou vodu a zničily minimálně dva motory, které vhánějí do trysek fontány vzduch. A nebylo to poprvé.

S podobnými problémy se přitom kašna podle Lidových novin potýkala už před rokem: „Už loni zalila při bouřce strojovnu kašny voda, kterou nestačily pobrat kanály. Problém způsobuje zpětná klapka, která silný proud vody nedovede zastavit,“ vysvětluje ředitel brněnské Veřejné zeleně Jozef Kasala.

Podle něj by situaci pomohla vyřešit automatická zpětná klapka, která je účinnější, a která by jako gilotina příchod do strojovny tlakem uzavřela. Nefunkční a špinavá kašna se nelíbí ani obyvatelům Brna. Podle nich je ostuda, že na začátku turistické sezóny „zdobí“ centrální brněnské náměstí nádrž s brčálově zelenou vodou.

Kašna na náměstí Svobody opět plná špinavé vody (zdroj: ČT24)

„Když to bylo v činnosti, tak to bylo perfektní, ale teď je zelená a škaredá. Ale to by se o to musel někdo postarat,“ lituje procházející Brňanka, která se přišla na současný stav kašny podívat. Její častá poruchovost trápí také zástupce města.

Podle náměstka brněnského primátora Martina Andera je už ale na nějaké razantnější opatření pozdě: „Obávám se, že ta kašna už je po době, kdy se dala reklamovat.“ Zástupci města ale slibují, že do týdne bude kašna zase zprovozněna. Její zelený obsah dnes nechali vypustit. Zároveň se pokusí zajistit, aby do budoucna byla od velké vody nadobro uchráněna.