Najít telefonní budku bude i na jižní Moravě stále těžší

Jižní Morava - Časy, kdy téměř na každém rohu stála prosklená kukaň s veřejným telefonním automatem jsou nenávratně pryč. Dnes už si telefonních budek všimnete jen občas. Krčí se na rozích ulic, ve stínu paneláků či na návsích obcí. A většinu času jsou osiřelé, chytají prach, zarůstají trávou a trpělivě čekají na náhodného návštěvníka. A stále jich ubývá.

„Současný počet telefonních automatů na jižní Moravě je přibližně 1830 kusů.“

Martin Žabka, mluvčí společnosti Telefónica O2, která v České republice veřejné telefonní automaty provozuje, uvádí: „Současný počet telefonních automatů na jižní Moravě je přibližně 1830 kusů.“ Přitom ještě před čtyřmi lety byste jich v kraji napočítali o několik stovek víc. Snižování jejich stavů je přirozeně spojeno s rozvojem mobilních technologií. „Mobilní telefony rozhodně vytlačují používání veřejných telefonních automatů z logického důvodu. Lidé mají mobily stále při sobě, nemusí hledat budku, proto zájem o telefonní automaty klesá,“ vysvětluje Žabka.

Martin Žabka, mluvčí společnosti Telefónica O2, o telefonních \"budkách\" (zdroj: ČT24)

Největší zájem o telefonování z budek byl v devadesátých letech a na přelomu tisíciletí, tedy těsně před nástupem mobilů na scénu. Jejich současné postupné odstraňování není podle Telefónicy O2 nic dramatického, Česko stále zůstává jednou ze zemí s nejhustší sítí veřejných telefonů v Evropě. V případě nouze by tak neměl být problém telefonní automat najít.

Český telekomunikační úřad navíc stanovuje pravidla, podle kterých musí budky na určitých místech zůstat. „Nejméně využívané telefonní automaty jsou v malých obcích nebo v okrajových částech měst. Nejvyužívanější jsou ty, které jsou v turistických centrech, centrech měst, na nádražích nebo tam, kde je velký pohyb osob,“ popisuje dále Žabka.

V malých obcích si budek pořád cení

Starosta Medlovic na Vyškovsku Bohuslav Klemsa by určitě neměl radost, kdyby obec o jedinou telefonní budku přišla. Říká, že místní ji stále využívají, i když u ní samozřejmě nestojí fronty čekajících tak, jako před lety. „Je fakt, že mobily to už vytlačily, pevnou linku i budky, ale není špatné, když tady ta budka je, mohly by někde zůstat, aspoň v těch obcích. Občas třeba i někdo projíždí a nutně si potřebuje zavolat, třeba proto, že má vybitý mobil. Nebo v určitých nouzových situacích můžou rovněž pomoci,“ je přesvědčený starosta. Právě proto jedná Telefónica O2 o zrušení málo využívaného veřejného telefonního automatu vždy nejprve se zástupci obcí a až poté dojde k rozhodnutí, zda ji odstranit či ponechat.