Klienty připravili o půl miliardy. Nikoho jsme nepodvedli, tvrdí u soudu

Brno - Případ jednoho z největších podvodů poslední doby, kde škoda přesáhla půl miliardy korun, je u soudu. Brněnská společnost Edbusy vylákala od tisíců lidí různě velké částky pod záminkou zprostředkování velice výhodných uvěrů. Luboši Přibylovi a Martinu Žouželkovi hrozí za podvod až deset let vězení. Firma údajně poškodila 10 tisíc lidí. Oba její majitelé ale v minulosti obvinění popřeli.

Sály plné zájemců o výhodné úvěry, přesvědčiví obchodníci. V období od jara 2007 do ledna 2009 vybírala společnost Edbusy od klientů 3 a půl tisíce korun jako členství v klubu a dalších 9 a půl tisíce jako vratnou zálohu. Počty zájemců o zázračně výhodné úvěry rychle narůstaly. Slíbených rychlých úvěrů ani vratných částek se ale přes deset tisíc lídí nedočkalo.

Podle obžaloby je způsobená škoda 550 milionů korun. Část peněz se podařilo policistům zajistit, další část ale  zmizela. Podle poškozeného Josefa Zdráhala údajně skončily na Seychelách a v Belize. Mezi podvedenými jsou kromě Čechů a Slováků, také klienti z Polska a Maďarska.

Na úvod dnešního hlavního líčení státní zástupce Ivo Ištvan přečetl obžalobu. Žalobce je přesvědčen, že tvůrci finančního systému EDBUSY své klienty podvedli. Když s nimi uzavírali smlouvy a vybírali zálohy, museli prý vědět, že nebudou moci dostát svých závazků. Navíc žaloba upozorňuje, že Žouželka s Přibylem neměli investora, který by jejich smělé plány realizoval. Zároveň měli neoprávněně podnikat, když přijímali a ukládali peníze svých klientů, aniž měli bankovní licenci.

Policie nepochopila systém našeho podnikání, bránili se obžalovaní

Po přečtení obžaloby začal vypovídat Martin Žouželka, duchovní otec celého systému. „Policie ani státní zastupitelství nepochopila podstatu našeho podnikání,“ vysvětloval u soudu devětatřicetiletý Žouželka, který se snažil popsat principy svého finančního projektu. Investory prý měla firma rozjednané, a kdyby policejní vyšetřování nezasáhlo do rozjetého byznysu, k žádné škodě by nedošlo, tvrdí Martin Žouželka, který je stejně jako Lukáš Přibyl od ledna 2009 ve vyšetřovací vazbě. „V době, kdy jsme byli zatčeni, jsme si plnili všechny své závazky. Policie nám zablokovala firemní peníze, zabavila počítače,“ stěžoval si u soudu Žouželka. Policie podle něj zaměnila pohledávky vůči klientům za škodu. Jsou to naopak šéfové Edbusy, kteří se cítí poškození. Po státu chtějí náhradu škody ve výši 1,7 miliard korun.

Jisté je, že proces s šéfy Edbusy se pořádně protáhne, až do příštího týdne soud plánuje pouze vyslýchat oba obžalované, pak teprve přijde na řadu asi šedesátka svědků, poslední nařízený termín je 10. srpen. Soudce ale už teď počítá s tím, že bude muset odročovat ještě na podzim.