Čínští filmaři byli točit propagační film o Česku. I v Kroměříži

Kroměříž - Horké dny lákají turisty k vodě nebo do příjemně chladných prostor některého z českých hradů a zámků. Proto bylo i dnes, kdy teploměry stoupaly k třiceti stupňům, na dvoraně arcibiskupského zámku v Kroměříži živo. Mezi turisty očekávajícími příchod průvodce se zvlášť vyjímala asi dvacetičlenná skupinka Číňanů. Přestože s sebou měli kamery a fotoaparáty, nešlo o běžné turisty, ale o zástupce osmi předních čínských televizí. Před sebou měli obtížný úkol: natočit reportáž o krásách Kroměříže a nalákat do moravského města více čínských turistů.

„Kroměříž je krásné a klidné město. Překvapilo mě, že nabízí kulturní vyžití a zároveň má hodně historických památek. Myslím, že by se v Kroměříži mohlo čínským turistům líbit,“ vylíčila své první dojmy i redaktorka jedné z předních čínských televizí Gloria Xu a se zájmem si prohlížela majestátně vyhlížející zámeckou bránu.

Na delší povídání ale není čas. Skupinky se brzy dopoledne ujala průvodkyně a spolu s překladatelkou překročili všichni práh zámku. Spoušťě fotoaparátů blikaly, objektivy kamer poskakovaly od jedné sochy ke druhé: „Je to úplně jiná kultura, úplně jiný svět! Tohle v Číně nemáme,“ neskrýval své nadšení redaktor z Pekingu Li Xiaoguang.

Číňané přijeli do Kroměříže natočit propagační film (zdroj: ČT24)

Delegace v čele s průvodkyní pokračovala po schodech do prvního patra a postupně procházela dvacítkou různých komnat. V každé se novináři z Číny na chvíli zastavili, každá z nich je něčím zaujala. I sebemenší detail puntičkářsky zaznamenali.

Prohlídka skončila v obrazárně – největší chloubě arcibiskupského zámku. Čínští novináři využili několika křesel postavených uprostřed místnosti, a při pohledu na malířské umění předních evropských mistrů, dávali alespoň na chvíli odpočinout svým nohám. Ne na dlouho, času je málo a jejich práce zdaleka neskončila. Ještě je čekalo natáčení a focení Květné a Podzámecké zahrady.

Obrazce vyřezané do okrasných keřů ale lidem ze země, která dala světu bonsaje, nic neříkají: „V Číně máme spoustu výborných zahradníků, kteří z keřů a květin dokážou vykouzlit hotové zázraky,“ uculovala se Gloria Xu.
Blížil se čas oběda… Tradiční česká kuchyně ale Číňanům příliš nechutnala, raději dali přednost jídlům, která znají. Zvolili proto kuřecí steak s rýží.

Po obědě je vyhlášeno volno. Materiál pro reportáž je nasbírán a většina čínských novinářů proto vyrazila za nákupy: „To nás totiž v zahraničí baví ze všeho nejvíc,“ usmála se Gloria Xu a vešla do obchodu se značkovými oděvy.

Všichni se zase sejdou až v hotelu na večeři. Čeká je poslední noc strávená v České republice. Byli zde týden, za který stihli, vedle Kroměříže, navštívit ještě Prahu, Plzeň, Mariánské Lázně, Karlovy Vary, Hlubokou nad Vltavou a Český Krumlov. Pracovní výlet končí a zítra ráno je čeká návrat domů, do Číny.

Propagační film, který vznikne, je podle Číňanů určen pro ty, kteří se budou chtít do Česka podívat. Podle Tomia Okamury z Asociace cestovních kanceláří je však problém, že většina Číňanů je velmi chudá a svoji zemi nikdy neopustí. „Čínských turistů, kteří jsou schopni utratit i osmdesát tisíc korun za týden, přijelo do Česka jen loni šedesát tisíc. To jsou však jen ti nejbohatší,“ vysvětlil Okamura. Ten jakýkoliv dopad na běžného Číňana prostřednictvím propagačního filmu nevidí.