Obce na Blanensku se potýkají s nedostatkem vody

Okrouhlá - Tropická vedra a s nimi spojené sucho. Obec Okrouhlou na Blanensku trápí už několik týdnů nedostatek pitné vody. Dovážet se teď musí třikrát denně z Boskovic. Starosta navíc vydal zákaz zalévání zahrádek a napouštění bazénů.

Obyvatelé obce Okrouhlá si každé otevření vodovodního kohoutku rozmyslí hned dvakrát. „Dcera je kadeřnice a občas se nám stane, že voda prostě přestane téct. Takže si představte, že tu máte tři zákaznice s nabarvenými vlasy a musíte jim to splachovat hrníčkem,“ říká s úsměvem místní obyvatelka Zdeňka Eyerová.

Tento týden se stav hladiny ve vodojemu natolik snížil, že obec musela na pomoc zavolat vodárenskou společnost z Boskovic a navíc zakázat zbytečné plýtvání pitnou vodou. „Běžně máme přes rok spotřebu padesát kubíků vody na den, ale teď je to až osmdesát litrů a vody je mnohem méně. Vydal jsem zákaz zalévání zahrádek a napouštění bazénů,“ přiblížil problém starosta Alois Hložek (nez.). Denně tak teď do Okrouhlé přijede třikrát cisterna a doplní obci vodojem. „Tento stav může trvat měsíc, dva, tři. Záleží na tom, kdy pořádně zaprší. Bylo by potřeba, aby pršelo alespoň týden v kuse,“ vysvětlil Milan Šeránek z vodárenské společnosti.

Někteří obyvatelé vidí problém v tom, že se v obci neustále staví nové domy a přítok je přitom stále stejný. „V roce 1974, kdy se tady ten přítok dělal, tady bylo sto baráků, teď je jich tady dvě stě. Ten přítok prostě stačit nebude. Před tím navíc nebyly automatické pračky a už vůbec ne bazény,“ vzpomíná místní obyvatel Antonín Kužel. Skoro každý obyvatel má alespoň na zahrádky odstavenou dešťovou vodu. Bazény někteří řeší tím, že si nechají udělat vlastní vrt. Obec se ale problém s nedostatkem vody snaží řešit. „V jednání je teď větší investice, kdybychom se připojili na skupinový vodovod,“ slíbil Alois Hložek (nez.).