Snaha znovu rozjet těžbu v Dole Mír v Mikulčicích zkrachovala

Brno - Insolvenčnímu správci se nepřihlásil žádný investor, který by chtěl koupit firmu Lignit Hodonín, která důl vlastní, a který by byl ochoten znovu začít těžit. „Věřitelský výbor dnes rozhodl, že budeme směřovat k prodeji jednomu zájemci za účelem likvidace,“ řekl České televizi insolvenční správce Tomáš Kučera.

Do 20. srpna bude Tomáš Kučera čekat na nabídku, kdo by byl ochoten koupit buď celý podnik Lignit Hodonín nebo aspoň movitý a nemovitý majetek dolu. „Rozdíl je v tom, že když se prodá celý podnik, musí jeho nový majitel vypořádat v budoucnu všechny závazky vyplývající z nynějších smluv, například odstupné zaměstnancům a podobně. Pokud prodám jen majetek, tuto odpovědnost mám nadále já jako insolvenční správce,“ vysvětlil Kučera. V prvním případě by cena byla zřejmě nižší než pouze při prodeji majetku. Kučera potvrdil, že cenu má nyní jen kovové vybavení dolu, které skončí s největší pravděpodobností ve šrotu.

Problémy Lignitu Hodonín začaly před třemi lety havárií, při které voda zatopila chodby nového porubu. Firma se dostala do finančních potíží a zkrachovala. Z původních dvou set zaměstnanců zůstala jen padesátka.

Vyjádření insolvenčního správce Tomáše Kučery (zdroj: ČT24)

Důl Mír je posledním lignitovým dolem v Česku. Těžba lignitu, nejmladšího druhu hnědého uhlí, ještě na počátku 90. let na jihu Moravy zaměstnávala několik tisíc lidí, doly byly největší firmou v okolí. Do roku 1996 byly kvůli ztrátové těžbě některé doly uzavřeny a firmu opustila většina zaměstnanců. Téměř celá produkce firmy, která činila 460.000 tun uhlí, směřovala do Elektrárny Hodonín.

Vydáno pod