Desítky kilometrů navíc nebo krátký průjezd zákazem? Řidiči při cestě do Kyjova volí přestupek

Koryčany - Silnici mezi Koryčany na Kroměřížsku a Kyjovem, kam dojíždí řada místních lidí za prací, letos v červnu spláchla velká voda a část cesty poničila. Silničáři frekventovanou trasu uzavřeli a zároveň vystavěli v její těsné blízkosti provizorní štěrkovou objížďku. I přesto, že je tam přejezd omezen povolenkami, řidiči to nerespektují. A nemají ani strach z vysokých pokut.

Asi sto metrů dlouhý úsek přišel Ředitelství silnic Zlínského kraje na téměř půl milionu korun. Po objížďce mohou jezdit jen autobusy, vozy záchranné služby a místní lidé s povolením vydaným koryčanskou radnicí: „Za poslední měsíc jsme vydali už přes tisíc takových povolení. Hodně nás to vytěžuje a prakticky nemáme čas na žádnou jinou práci,“ posteskl si starosta Koryčan Miroslav Máčel.

Vystavování povolenek je o to absurdnější, že po provizorní cestě jezdí úplně všichni, tedy i ti, co žádné povolení nemají: „Je tady provoz jako na běžné silnici, jezdí tudy i těžké náklaďáky, které ten štěrkový povrch ničí. Běžně tu potkávám zahraniční kamiony, které určitě žádné povolení nemají,“ kroutí hlavou nad drzostí takových řidičů Petr Hapala, který si povolení opatřil.

Miroslav Máčel (nez.), starosta Koryčan, o přidělování vyjímek na jízdu po provizorní cestě (zdroj: ČT24)

Řidičům, kteří nerespektují zákaz vjezdu, přitom hrozí vysoké pokuty. Přesto takové riziko podstupují. A není divu, v opačném případě by museli volit jinou, až čtyřicet kilometrů dlouhou objížďku, navíc po úzké a rozbité cestě: „Je to silnice třetí třídy, která je ve špatném stavu. Navíc se po ní dá jezdit jen v létě, kvůli ostrým serpentinám je v zimě neprůjezdná,“ vysvětlil Máčel.

Silničáři proto slibují, že silnici opraví ještě do zimy. Předběžná cena na obnovu utržených sta metrů cesty je stanovena na patnáct milionů korun.