Zlínský kraj nesouhlasí se zastavením stavby silnic

Zlín - Zlínský kraj se nehodlá smířit se zastavením dvou významných dopravních staveb na svém území, které se ocitly na dnes zveřejněném seznamu ministra dopravy Víta Bárty. Úsporná opatření mají zastavit v červenci zahájené práce na rozšíření na čtyři pruhy silnice I/49 Malenovice - Otrokovice a také stavbu prvního úseku komunikace R49 Hulín - Fryšták. Příští středu budeme s ministrem jednat, řekl náměstek zlínského hejtmana pro dopravu Jaroslav Drozd.

„Jedna věc jsou úspory a druhá existující smluvní vztahy s dodavateli, ve kterých jsou samozřejmě zakotveny také sankce. Ministerstvo dopravy musí vyčíslit, kolik chce ušetřit. Přerušení zahájené stavby totiž stojí nemalé peníze,“ uvedl Drozd. Dodal, že hejtmanství nepovažuje ani po dnešním Bártově oznámení věc za uzavřenou. „V rozpočtu vždy chybí zdroje, situace se opakuje. Navíc je krize. Pro nás je ale nejmírnější varianta dokončení I/49 a etapizace R49 tak, že bude postavena alespoň v úseku Hulín - Holešov. Jinak by mohla být zmařena miliardová investice do tamní průmyslové zóny,“ přiblížil Drozd.

Podle Karla Chudárka, ředitele zlínské správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), budou práce na rozšíření frekventované silnice I/49 zatím pokračovat podle platného harmonogramu. „Zatím nevíme, na jak dlouho se to má zastavit. Nemůžeme zahodit lopaty a odejít ze stavby, vznikly by velké škody. Stavba by se musela zakonzervovat. Věřím ale, že to není konečné rozhodnutí,“ poznamenal Chudárek.