Z brněnských chodníků promlouvají verše

Brno - V brněnských ulicích, které nesou jména po osobnostech české i světové poezie, v noci na dnešek přibyly verše právě těchto básníků. Byly nasprejované přímo na chodníky. Do netradičního projektu, kterému dalo zelenou vedení města, se zapojilo pětadvacet dobrovolníků. Fragmenty básní se objevily přibližně na padesáti místech.

Účastníci happeningu se sešli asi hodinu před půlnocí. Zazněly poslední instrukce. „Když tě chytí policisté, nech si zkontrolovat občanský průkaz,“ radí sprejerům autorka projektu Básníci na ulici a studentka českého jazyka Zdeňka Kocábová.   

Studenti si rozdělili šablony, spreje i ulice a pod rouškou tmy se vydali na noční misi. Autem, na kole i pěšky. V Brně je na osm desítek ulic pojmenovaných po básnících od Antala Staška až po Zeyerovu. Dobrovolníci na nich začali verše rozprašovat krátce po půlnoci. „Prvotní záměr byl, aby se obyvatelé města dozvěděli něco o těch ulicích, po kterých chodí - a vlastně neví, po kom jsou ty ulice pojmenované,“ vysvětluje Zdeňka Kocábová.  

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Podle ní trvaly přípravy přes půl roku. Za tu dobu získala záštitu primátora i všechna potřebná povolení. Datum akce nezvolila náhodně. Právě 21. srpna 1968 totiž vtrhla do tehdejšího Československa vojska pěti států tzv. Varšavské smlouvy. 

Brňané poetický vandalismus po rozednění přivítali s nadšením, ale i s rozpaky. Mnozí touto cestou konečně zjistili, po kom je vlastně ta jejich ulice pojmenovaná. Verše by na brněnských ulicích měly vydržet podle počasí několik měsíců. Autorka projektu nevylučuje, že ho příští rok zopakuje.