Plavecký stadion za Lužánkami se má brzy začít opravovat

Brno- Město se chystá co nejdřív začít s opravami plaveckého stadionu za Lužánkami. Ještě do podzimu by se měla opravit rozbitá střecha i zdevastovaná prosklená fasáda. První část oprav dnes schválili brněnští radní.

Město už vybralo firmu, která provede obnovu fasády. Ta bude muset nainstalovat novou hliníkovou konstrukci, která by měla odolat výkyvům teplot a vlhkosti. Oprava prosklené stěny vyjde zhruba na sedm milionů korun.

Vybrat toho, kdo opravu provede, přitom nebylo jednoduché. Magistrát oslovil desítku dodavatelských firem, přihlásily se jen dvě a jen jedna měla zájem složitou zakázku provést. Montáž velkých skleněných ploch totiž bude velmi náročná a výsledek musí splňovat přísné bezpečnostní podmínky a izolační vlastnosti.

Náměstek primátora Daniel Rychnovský o plánované opravě plaveckého stadionu za Lužánkami (zdroj: ČT24)

Nová průhledná fasáda má být hotová, ještě než začne mrznout. Ve stejném termínu by se měla stihnout i oprava střechy. Její cena ještě není stanovena, vedení města ale odhaduje další tři nebo čtyři miliony. „Střecha je v hrůzostrašném stavu. Původní plechovou krytinu odnesl vítr, pak tam dali jakousi lepenku a ta už je děravá. Budeme tedy spravovat střechu, ta bude spravená ještě do podzimu, aby tam přestalo téct, protože tam kapala voda na plavce, když pršelo,“ popisuje havarijní stav stadionu i plán oprav náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

Opravou střechy a fasády by se měly napravit nejbolavější nedostatky stadionu, který město získalo v havarijním stavu. Na začátku roku Brno koupilo zchátralý plavecký areál s jediným padesátimetrovým bazénem v regionu od insolvenčního správce, který ho převzal po zkrachovalém podnikateli Zdeňku Valcovi. Za sportoviště zaplatilo 19 milionů korun a spravovat ho začala městská firma Starez, která už provozuje halu Rondo nebo koupaliště Riviéra. Do budoucna plánuje město ve spolupráci se soukromými investory vybudovat za Lužánkami aquapark.