Zlínský kraj posvětil recyklaci prošlého paliva u Vlachovic

Vlachovice – U Vlachovic na Zlínsku se asi přeci jen začne recyklovat prošlé palivo z vojenských raket. Krajský úřad záměr bohumínské firmy Bochemie schválil. Lidé z Vlachovic proti projektu sepsali už dříve petici, bojí se vlivu na životní prostředí či případné havárie. Nenadchly je ani sliby o desítkách nových pracovních míst. Konečné slovo ale bude mít Vojenský stavební úřad v Olomouci, který by mohl rozhodnout v řádech měsíců.

Bochemie chce do projektu investovat sto milionů korun, část peněz získá z evropských fondů. Moderní zařízení má recyklovat přestárlé tuhé palivo například pro pozemní raketomety GRAD, pro letecké řízené střely Sidewinder anebo protiletadlové rakety země-vzduch. Provoz by mohl být zahájen v roce 2011.

Místní ale se záměrem Bochemie nesouhlasí. Založili občanské sdružení a víc než tisíc lidí podepsalo protestní petici. Firma se je už dvakrát pokoušela přesvědčit o bezpečnosti a čistotě plánovaného provozu na informačních schůzkách, ale marně. Vesnicí se třeba šířila fáma, že vyhořelé palivo je radioaktivní. To ale firma odmítla.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Teď ale argumenty Bochemie podpořili krajští úředníci. Pokud prý Bochemie dodrží všech 25 podmínek daných krajem, obyvatelům Vlachovic žádné riziko nehrozí. Investor bude muset například monitorovat emise. „Toto není definitivní ukončení celého procesu, nicméně je to jeho velmi důležitá první etapa. Jsme velmi rádi, že skončila pozitivním rozhodnutím,“ komentovala rozhodnutí úřadu mluvčí Bochemie Eva Kijonková. Občanské sdružení se tak pomalu začíná s plány Bochemie smiřovat. Doufají alespoň v možnost kontroly a také v to, že provoz bude plnit veškeré zákonné normy.