Regenerace panelových sídlišť v Brně se zastaví

Brno - Regenerace panelových sídlišť se v Brně odsouvá. Město získalo od ministerstva pro místní rozvoj státní dotaci pouze na jeden projekt v Řečkovicích, činí tři a půl milionu korun. Uskutečnit jich chtělo sedm s dotacemi kolem 20 milionů.

„Takovým krokem v podstatě ministerstvo zastavuje úspěšný projekt, který mnoha obyvatelům napomohl zlepšit jejich životní podmínky. Investice do těchto projektů se budou muset odsunout,“ uvedl brněnský primátor Roman Onderka(ČSSD). Město žádalo neúspěšně finance na pokračování regenerace panelových sídlišť v Bohunicích, Kohoutovicích, Líšni, Kamenném Vrchu, Vinohradech a Komíně. Brno získalo peníze pouze v případě Řečkovic, kde se chystá třetí etapa regenerace.

Dotace na regenerace panelových sídlišť, které město v uplynulých letech získalo, byly výrazně vyšší než jaké budou letos. Loni do města přišlo 12 milionů, v roce 2007 dokonce 18 milionů korun. Důvodem je fakt, že ministerstvo pro místní rozvoj letos omezilo maximální výši dotace. Pro nedostatek peněz ve státním rozpočtu má navíc nově každá obec možnost získat pouze dotaci na jeden projekt.