Rekonstrukce miroslavského zámku hned tak nezačne, není uzavřená smlouva

Miroslav - Zastupitelstvo v Miroslavi na Znojemsku a brněnský architekt Zdeněk Fránek se ani po roce a půl jednání nedohodli na znění smlouvy, na základě které město prodá v budoucnu architektovi zchátralý renesanční zámek v centru města. Kvůli průtahům se zastupitelé na svém posledním zasedání dohodli, že další jednání nechají na svých nástupcích, kteří je vystřídají po blížících se komunálních volbách. Důvodů je hned několik. Především však chtějí mít představitelé města jistotu, že se památka skutečně opraví a k tomu potřebují podle starosty ujištění , že ten, kdo by zámek po architektovi zdědil v případě jeho smrti, bude v realizaci oprav pokračovat.

„Chceme mít vše jasné předem. Nechceme prodat a pak teprve řešit, co bude, když pan architekt naplní své závazky. Máme ve svém okolí spoustu obcí, které něco prodaly a nakonec jim uprostřed zůstala ruina, protože jejich nový majitel své závazky nesplnil,“ vysvětlil starosta Miroslavi Augustin Forman (nez.) v nepřímé narážce na nedaleký Moravský Krumlov, kde už druhou desítku let chátrá místní zámek, kde se nachází Slovanská epopej.

„My jsme jednali s panem architektem dlouho, podepsali jsme i nájemní smlouvu, která měla vyústit v budoucí kupní smlouvu. Tady ale došlo k průtahům a vzhledem k tomu, že je to veřejný majetek, nechceme rozhodnout nekvalifikovaně. Zastupitelstvo se tedy rozhodlo, že nechá další jednání o osudu zámku příštím zastupitelům,“ dodal Forman.

Miroslavská radnice přislíbila zámek Fránkovi loni v dubnu. Město řešilo co s chátrající památkou od doby, kdy mu zámek předal stát. Dlouhá léta nechtěl zničený renesanční zámek v Miroslavi na Znojemsku nikdo koupit. Poté, co se ale objevil v pořadu České televize Památky na prodej, ozvalo se patnáct zájemců.

Nad skupinou umělců zvítězil projekt architekta

Zastupitelstvo vybíralo ze dvou nejzajímavějších projektů. Na jedné straně stála skupina umělců, kteří se chtěli do zámku nastěhovat a společnými silami ho postupně přivést k životu. Na straně druhé pak známý brněnský architekt Zdeněk Fránek, který chtěl za pomoci svých známých z oboru zámek opravit a zřídit v něm místo pro setkávání architektů z celé Evropy. Oba projekty přitom slibovaly, že zámek zůstane přístupný veřejnosti.

Zámek Miroslav

Původně gotická tvrz z poloviny 14. století byla v 16. století přestavěná na renesanční zámek, který byl zpustošen za třicetileté války. V 17. století byl přestavěn v barokním stylu. Pozdní gotika se zde připomíná nárožními arkýři na krakorcích, dvěma místnostmi se sklípkovou klenbou a vstupním portálem z počátku 16. století. Jádro stavby představuje mohutná hranolová obytná věž. Na jihu se k ní připojuje malé trojúhelníkové nádvoří, obestavěné gotickým palácem se dvěma křídly ve tvaru písmene V. Na severní straně k věži přiléhá renesanční budova lichoběžníkového půdorysu. Vedle dnešní barokní brány se dochovala i starší renesanční a gotická brána. U zámku je anglický park.

„Vybrali jsme nakonec návrh architekta Zdeňka Fránka, protože konkretizoval jednotlivé kroky k opravě té památky, to znamená, že jeho návrh neexistoval pouze v obecné rovině, prostě ho užívat coby druhá skupina zájemců,“ řekl loni k rozhodnutí zastupitelů Forman.

Radnice si ale jako záruku toho, že architekt dotáhne slibovaný návrh do konce, stanovila podmínky. Loni vdubnu dala Fránkovi tříletou lhůtu, aby opravil statiku, okna, fasádu a krovy. Kvůli průtahům a dohadům okolo kupní smlouvy ale město nedovolilo architektovi s opravami začít. Lhůta tak běží, zchátralá památka čeká dál.

„Město už tam opravilo část krovů. Já už mám řezivo nachystané, navezené u zámku na další opravy, ale všechny práce jsou teď dočasně zastavené. Bohužel mi nezbývá, než počkat na definitivní podpis kupní smlouvy s novým zastupitelstvem,“ popsal Fránek.

Architekt, který má s opravou památek bohaté zkušenosti a o rekonstrukci miroslavského zámku stále velký zájem, se nechce svého snu vzdát.

„Věřím, že zastupitelstvo v novém složení bude mít dostatek sil, abychom se společně do tohoto díla vrhli, protože už mi moc času na tu opravu nezbývá,“ dodal architekt.

„Pokud nebudou vyjasněny majetkoprávní vztahy, tak ten projekt nemá reálnou šanci na spuštění, ovšem město má o ten projekt stále zájem, takže vůle budoucího zastupitelstva jednat s panem architektem Fránkem i nadále určitě bude,“ uzavřel Forman.