S PET lahvemi lze vyhazovat i vymyté nápojové kartony a plechovky

Brno - Jihomoravská metropole je ode včerejšího dne ekologičtější. Prošlo totiž malou revolucí v systému třídění odpadu. Od 1.září mohou všichni obyvatelé s ekologickým cítěním vyhazovat do žlutých popelnic krom pet lahví také plechovky a nápojové kartony. Poslední várku nových barevných popelnic včera rozmístili zaměstnanci městské odpadové firmy SAKO v ulicích.

Dohromady je teď na území Brna 800 kontejnerů.  Pokud se ale někdo z Brňanů těšil, že bude moct důsledně třídit například i kelímky od jogurtů nebo jiné plasty, bude zklamán. V Brně se totiž třídí nadále jen pet lahve.

„Co se týká plastů, tak na rozdíl od Německa, kde není problém třídit všechny plasty, tak to u nás není absolutně možné a mrzí mě to,“ posteskla si jedna Brňanka.

Náměstek primátora Martin Ander (SZ) o třídění odpadu v Brně (zdroj: ČT24)

A není jediná kdo se diví proč se v jihomoravské metropoli krom pet lahví netřídí i ostatní plasty. Přitom například na Mikulovsku je to naprosto běžná záležitost.

„Z plastů jsou nejlépe využitelné samozřejmě pet lahve, fólie jsou například také dobrou komoditou a ty tvrdé plasty se dají použít jako alternativní palivo,“ vyjmenovává využití plastů jednatel svozové společnosti, která operuje na Mikulovsku, Tomáš Hlavenka.

A právě kvůli tomu, že plasty jsou pro svoji výhřevnost využívány hlavně jako palivo, vysvětluje náměstek brněnského primátora, Martin Ander (SZ), že prozatím se v Brně s tříděním směsných plastů v Brně nepočítá. „Nechceme, aby lidé v Brně třídili něco, co potom skončí v nějakým cementárnách nebo jiných typech spaloven, takže v tuto chvíli hledáme zpracovatele, který by směsné plasty využil pro výrobu materiálu,“ upřesňuje Ander.
 
Brno proto prozatím zůstává jen u pet lahví, ze kterých se vyrábí například textilie. Nápojové kartony město prodá na výrobu desek využívaných při zateplování budov. Plechovky se roztaví a opět se použijí k výrobě hliníkových výrobků.

Rozšíření sortimentu tříděného odpadu v Brně umožnila zbrusu nová třídící linka v areálu spalovny za několik milionů korun. Zatím září novotou. spustit by se měla s první várkou odpadků.

Žlutých kontejnerů, které jsou pro tři druhy odpadu určeny, je v současné době v ulicích města asi osm set. Jejich množství se zvýšilo za poslední čtyři roky ze 136 na 800. „Poslední etapa rozmisťování žlutých kontejnerů v ulicích skončila na sklonku srpna 2010. V této etapě bylo rozmisťováno celkem 50 žlutých kontejnerů právě v souvislosti s připravovaným rozšířením sortimentu tříděných odpadů o nápojové kartony a hliníkové plechovky,“ uvedl náměstek brněnského primátora Martin Ander (SZ).

Všechny kontejnery, které jsou pro směsný odpad určeny, budou viditelně označeny. Občané dostanou také informační letáky. "Od října chceme spustit celoplošnou informační kampaň. Informace o možnostech třídění a využití odpadů, včetně od září plošně sbíraných nápojových kartonů a hliníkových obalů od nápojů, najdou lidé také na internetových stránkách města www.brno.cz," dodal Ander.