Za korupci půjde bývalý policista na 2 roky do vězení

Brno - Nepovedená sóloakce horlivého policisty nebo křišťálově jasný případ zkorumpovaného muže zákona? Tento rébus řešil Městský soud v Brně. Bývalý cizinecký policista Zdeněk Dulínek se nechal natočit kamerami, když přebíral od cizinky úplatek za prodloužení víza. Následující 2 roky by měl za tento čin strávit ve vězení. Navíc má zaplatit pokutu 30 tisíc korun. Když soudce vynesl rozsudek, Dulínkova přítelkyně po něm hodila mobilní telefon. Soudce to komentoval slovy, že podobný útok dosud nezažil. Ženu vyvedla ochranka.

Měsíc pobytu navíc za patnáct tisíc korun. Touto sazbou nabídl policista Zdeněk Dulínek Ukrajince Oleně Beleyové vyřešit její problém s nelegálním pobytem v České republice. Žena se ale spojila s pořadem Reportéři ČT i inspekcí policie a o korupci pořídila záznam.

Zdeněk Dulínek, kterého inspekce při přebírání peněz zadržela, se u soudu hájil tím, že vše se odehrálo v rámci jeho vlastního pátrání po padělatelích dokladů. Olenu Beleyovou totiž předtím zadržel s falešným slovenským občanským průkazem. „Kdybych po ní chtěl peníze, tak bych je nechtěl čtrnáct dní po tom, co jsem jí dal šest let vyhoštění,“ vysvětloval Dulínek.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

O této Dulínkově akci ale nadřízení nevěděli, jeho oddělení se falešnými doklady nezabývalo a vyžádání úplatku potvrdily odposlechy i klíčová svědkyně Olena Beleyová. Ta se dnes do Brna na předvolání soudu vrátila pouze kvůli výpovědi o úplatném policistovi, z republiky byla totiž skutečně vyhoštěna. „Nelituji, že jsem do toho šla, takovéto věci se musí řešit až do konce,“ odmítá Beleyová, že by z případu vyšla jako poražená.

Vydáno pod