Bezohlední motorkáři ničí chřibské lesy

Uherskohradišťsko - V lesích v okolí Buchlovic řádí motorkáři. Láká je místní kopcovitý a obtížně sjízdný terén. Naposledy své stroje proháněli v lese u Salaše na Uherskohradišťsku minulou neděli. Zničili přitom dvě desítky mladých buků.

„Ty stromky tu rostou pět i více let, začínají brát sílu a během chvíle je někdo zničí,“ krčí bezmocně rameny místní revírník Ladislav Daněk. Podle něj se motorkáři dopraví k lesu dodávkou, ze které vytáhnou terénní motorky bez poznávacích značek. S těmi pak vyrazí brázdit okolní lesy.

Že jde o místní, vylučuje také starosta Salaše Zdeněk Píštěk (nez.). O bezohlednosti motorkářů se přesvědčil na vlastní kůži: „Už dvakrát jsem je přistihl, jak projíždějí po cyklostezkách v okolí obce. Zajedou po nich lesa, odkud se pak dlouhé minuty ozývá řev motorů. Vůbec jim nevadí, že o nich lidé ze Salaše vědí, přímo před jejich očima zabočí bez zábran do lesů,“ popisuje drzost motorkářů Píštěk. „Někdy jde o jednotlivce, ale není problém narazit i na skupinku osmi motorkářů,“ dodává.

Zbyněk Boublík, mluvčí Lesů ČR, o bezohlednosti motorkářů (zdroj: ČT24)

Na jejich chování už starosta upozornil také policii. Ta o problému ví, vyšetřování podobných případů je ale podle ní složité: „Je téměř nemožné chytit pachatele při činu a dodatečně se jim obtížně něco dokazuje. Pomohlo by nám, kdyby nás na motorkáře v lesích upozorňovali častěji místní lidé,“ dodává mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

Nejvíc trápí řádění motorkářů lesní správu. Nejenže přichází o zdravé stromky, Česká inspekce životního prostředí navíc úhradu škody požaduje právě po správcích. Případné pokuty tak jdou z peněz Lesů České republiky. Řádění motorkářů u Salaše jsou předběžně vyčísleny na téměř deset tisíc korun.