Policisté na jihu Moravy opustí sedm služeben

Brno - Jihomoravský kraj přijde od nového roku o několik policejních služeben. Vyplynulo to z připravovaného úsporného opatření ministerstva vnitra. O tom, jaké bude finální číslo, se zatím ještě jedná. Podle deníku Rovnost je ve hře zatím sedm stanic. Policie dnes oficiálně potvrdila jednu z nich.

Policejní služebna v Brně–Židenicích, v Bzenci nebo ve Strážnici – tam už začali starostové obcí s policií vyjednávat, rušení stanic by totiž podle nich mohlo ohrozit bezpečnost, což policie rezolutně odmítá. Už teď se ví, že bude zrušena služebna v Černé Hoře na Blanensku. I když policisté z tohoto obvodu měli na starost čtyřicítku obcí, stanice je údajně malá, a ušetřit by se tak dalo na službách.

Hejtman Hašek svolává Bezpečnostní radu kraje

Snížení provozních výdajů pro hasiče a policisty přimělo jihomoravského hejtmana Michala Haška k reakci. Na konec září svolal mimořádné jednání Bezpečnostní rady kraje, která by se měla zabývat důsledky škrtů na činnost bezpečnostních složek. Úspory se mají mimo jiné projevit v rušení některých menších policejních služeben.

Starosta Černé Hory Bohumil Hlavička (nez.) o plánovaném zrušení místní policejní služebny (zdroj: ČT24)