Rybáři rozdávají elektrické rány. Začal výlov ryb kvůli čištění Luhačovické přehrady

Luhačovice - Boj s největším nepřítelem Luhačovické přehrady - zákeřnými sinicemi - už je na spadnutí.  Čištění nádrže ale musí předcházet dočasné přemístění šupinatých obyvatel. Náročnou operaci dnes rybáři zahájili výlovem potoka pod přehradou.

Nezvyklá podívaná se naskytla lidem přímo v centru lázeňského města. Muži povolaní Povodím Moravy se brodili potokem a rozdávali neviditelné elektrické rány. Luhačovičtí rybáři vytahovali a odváželi kvanta paralyzovaných ryb. „Nejvíc se tahá plevelná ryba – cejn, plotice a je tady jelec a hodně kapříků. Plus to, co uteče z přehrady – štika, sumeček a pár úhořů,“ vyjmenoval rybář Pavel Soška.

V potoce, který brzy zakalí zvířené bahno z vypouštěné přehrady, by se ryby udusily. Až bude po všem a voda opět čistá, znovu ji oživí. „Předpokládám kolem třiceti až čtyřiceti metráků ryb, že bude na celém tom úseku potoka, což je v délce nějakých pěti a půl kilometru,“ odhadl František Miko, hospodář a jednatel Rybářského svazu Luhačovického Zálesí.

Rybáři o výlovu ryb v Luhačovicích (zdroj: ČT24)

Drobné ryby v potoce snášejí zásah relativně dobře. Po pár minutách se zotaví. Rybáři se ale obávají reakcí vzácných letitých trofejních kusů, které žijí v přehradě. Čím větší ryba, tím víc jí prý křeč způsobená elektřinou ze silného agregátu může ublížit. Poraněné žábry by znamenaly jistou smrt. „Z toho máme obavy. Chceme, aby se to na přehradě dělalo klasickým šetrnějším způsobem sítěmi. Navíc za dostatečně nízkých teplot kolem pěti, šesti stupňů, aby ten úhyn byl co nejmenší,“ zdůraznil Miko.

Aktuální oficiální zpráva Povodí Moravy není zatím jednoznačná. Připouští oba způsoby – sítě i elektrický proud: „Odlovení ryb v nádrži proběhne elektrickým agregátem nebo pomocí zátahových sítí v prostoru vývaru pod hrází. Další postupy závisí na aktuálních podmínkách a vývoji situace v průběhu snižování hladiny,“ stojí v dokumentu.

Plánovaný velký výlov ryb z Luhačovické přehrady by měl s největší pravděpodobností začít 11. října.