Dopravní expert: Přechod, kde avia srazila dvě děti, je pátý nejrizikovější v Brně

Brno - Přechod přes ulici Fryčajova v brněnských Obřanech, kde v úterý dopoledne srazila avia dvě děti, patří k nejnebezpečnějším ve městě – potvrdilo to Centrum dopravního výzkumu. Magistrát přesto dál trvá na svém – podle něj je přechod absolutně v pořádku. Nicméně slíbil, že místo ještě jednou přezkoumají experti a že se začne zabývat stížnostmi místních.

V úterý dopoledne se čtyřiatřicet dětí vracelo z divadla – ve chvíli, kdy přecházely silnici, řítila se na ně modrá avia. Učitelky stihly většinu dětí strhnout stranou, dvě se ale střetu s nákladním autem nevyhnuly. Pětiletá holčička stále leží ve vážném stavu s těžkými poraněními v nemocnici.

Řidiči zřejmě selhaly brzdy. Auto bylo evidentně ve špatném technickém stavu a policie objevila také nesrovnalosti ohledně jeho technické kontroly. Policisté teď čekají, až se zlepší řidičův psychický stav, aby ho mohli vyslechnout. Pokud se ukáže, že řidič a zároveň majitel avie její technický stav zanedbal, hrozí mu až osm let vězení za obecné ohrožení z nedbalosti.

Josef Andres z Centra dopravního výzkumu o problémovém přechodu (zdroj: ČT24)

Na přechodu už lidé umírali

Úterní nehoda ale nebyla jediná, která se na stejném přechodu stala – místo už má na svém kontě i několik úrazů, i smrtelných. Proto se přechod ocitl v hledáčku expertů z Centra dopravního výzkumu (CDV), kteří jej v žebříčku nejnebezpečnějších brněnských přechodů zařadili na páté místo.

„Určitě je to přechod nebezpečný, jednak se nachází v podélném spádu silnice, takže se brzdná dráha vozidel prodlužuje, navíc v dopoledních hodinách je ten přechod málo zřetelný, protože řidiči bývají oslňováni vycházejícím sluncem,“ vysvětlil Josef Andres z CDV.

Magistrát opakuje: přechod je v pořádku

Podle magistrátu je ale přechod naprosto v pořádku: „Nachází se v přehledném úseku, nejsou tam žádné větve, žádné zatáčky, takže není důvod tam umisťovat nějaké retardéry nebo jej přemisťovat,“ prohlásil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Dodal ale, že se město bude stížnostmi místních zabývat a provede bezpečnostní inspekci.

Centrum dopravního výzkumu navrhlo také řešení situace: vytvořit o pár metrů dál takzvaný zátkový přechod u autobusové zastávky, s ostrůvkem uprostřed silnice. Magistrát prý tuto variantu zváží.