Kamenice dostala novou hasičskou zbrojnici

Jihlava - Městečku Kamenice nad Lipou na Vysočině a jejímu nejbližšímu okolí začala dnes sloužit nová hasičská zbrojnice. Otevírali ji přesně v době, kdy v Praze začínala demonstrace proti škrtům v rozpočtech. Tyto škrty se mají dotknout i hasičského záchranného sboru, a tak oslava nové hasičské zbrojnice v Kamenici byla z tohoto pohledu trochu rozpačitá.

S rozporuplnými pocity stříhal pásku nové zbrojnice ředitel krajských hasičů Drahoslav Ryba. Stojí totiž před složitým rozhodnutím, na čem v příštím roce ušetřit a které zbrojnice v kraji uzavřít. „Samozřejmě by mě to hrozně mrzelo, kdybychom otevřeli novou stanici a měli ji za rok či za dva zavřít,“ přiznává ředitel Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina Drahoslav Ryba.

Kvůli úsporám hrozí, že budou v kraji Vysočina uzavřeny až tři hasičské zbrojnice. Té nové v Kamenici by se to ale týkat nemělo. Zřízena je totiž v areálu tzv. základny logistiky ministerstva vnitra, kde jsou např. sklady ochranných a pracovních pomůcek hasičů nebo i protipovodňových pytlů a vysoušečů. „Když nebudeme zasahovat a bude nějaký problém v republice, například bude potřeba vyskladnit nějaký materiál, tak budou naši lidi při tom pomáhat,“ vysvětluje Drahoslav Ryba. „My jsme si vyhodnotili všech dvě stě čtyřicet našich stanic, v jakém stavu jsou. A s utlumením této stanice se nepočítá,“ naznačuje František Zadina z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Nová zbrojnice kamenickým hasičům nabízí mnohem větší a modernější zázemí, než na jaké byli zvyklí ve starém objektu v centru města. „Celá ta akce stála včetně stavební dokumentace dvacet sedm milionů korun,“ uvádí Drahoslav Ryba. „Stupeň požárního nebezpečí vyžaduje, aby jednotka v Kamenici byla profesionální,“ upozorňuje František Zadina.

Nová zbrojnice bude sloužit Kamenici nad Lipou a devatenácti sousedním obcím, kde žije asi patnáct tisíc lidí.

Vydáno pod