MS basketbalistek se po 43 letech vrací na české území

Praha - Na české území se výkvět ženského basketbalu vrací po 43 letech - v roce 1967 byly za pořadatelská města pátého mistrovství světa vybrány Praha, Brno, Bratislava a tehdejší Gottwaldov. Až do předchozího šampionátu před čtyřmi lety si musely české basketbalistky počkat na svou samostatnou premiéru na mistrovství světa, na závěrečném turnaji v Brazílii nakonec obsadily sedmou příčku. Navázat na čtyři roky staré umístění se Češky pokusí před domácím publikem. Již třikrát po sobě měly stupně vítězů na šamiponátu díky trojici USA, Rusko a Austrálie stejné obsazení. Přestože favorizované Američanky před čtyřmi lety nedosáhly na zlatý hattrick, se sedmi tituly zůstaly nejúspěšnějším týmem historie MS.

Svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského prošly před čtyřmi lety v Brazílii do čtvrtfinále s bilancí čtyř výher a dvou porážek. Duel o postup do bojů o medaile českým hráčkám nevyšel, domácímu celku podlehly vysoko 51:75. Vzápětí úřadující mistryně Evropy těsně prohrály i s Francií a se šampionátem se rozloučily vítězstvím nad Španělskem v zápase o sedmé místo. „Jeli jsme do Brazílie s cílem postoupit do čtvrtfinále. Každý dobrý výsledek byl už jen vylepšením našeho úkolu, který jsme splnili. Za celý turnaj jsme zahráli pouze proti Brazílii jedno špatné utkání, kdy jsem nebyl spokojen s výkony hráček,“ zhodnotil vystoupení svých svěřenkyň trenér Bobrovský.

Československé basketbalistky si zahrály celkem na osmi světových šampionátech a se ziskem dvou stříbrných a čtyř bronzových medailí patřily k nejúspěšnějším zemím za suverénními Američankami a hráčkami někdejšího Sovětského svazu. Nejblíže ke zlatu mělo čs. družstvo v letech 1964 v Peru a o sedm let později v Brazílii, v obou případech nestačilo pouze na suverénní Sovětský svaz.

Hned při své premiéře na MS v roce 1957 skončilo Československo třetí, bronz získalo i v letech 1959, 1967 a 1975. Při posledním společném startu na MS 1990 zbylo na čs. basketbalistky stejně jako o čtyři roky dříve čtvrté místo. Po rozdělení federace připadlo nástupnictví Slovensku.

Ženskému basketbalu vládnou USA, Rusko a Austrálie

Z premiérového triumfu se před čtyřmi lety v Brazílii radovaly Australanky, které budou obhajovat zlato na nadcházejícím 16. světovém šampionátu. Australanky na předchozím mistrovství prošly celým turnajem bez porážky a po finálovém vítězství 91:74 nad Ruskem se staly teprve čtvrtým vítězem v třiapadesátileté historii MS po USA, Sovětském svazu a Brazílii. Největší zásluhu na australském triumfu měly nejlepší střelkyně šampionátu Lauren Jacksonová a nejužitečnější hráčka turnaje Penelope Taylorová.

Mistrovství světa basketbalistek se poprvé uskutečnilo v roce 1953. Z titulu mistryň světa se radovaly Američanky, jejichž družstvo bylo z velké části tvořeno studentkami Nashville College. Americký výběr slavil i o čtyři roky později, avšak již na třetím MS v roce 1959 jej na trůnu nadlouho vystřídaly sovětské basketbalistky. Ty ovládly šest z následujících sedmi šampionátů, pouze v roce 1979 přenechaly zlato svým tradičním rivalkám z USA, neboť Sovětský svaz spolu s ostatními zeměmi východního bloku bojkotoval závěrečný turnaj v Jižní Koreji.

Svůj šestý a poslední titul vybojovaly hráčky SSSR v roce 1983, o tři roky později na domácí půdě podlehly ve finále USA. Američanky od té doby prohrály na MS pouze dvakrát a po zisku sedmého titulu před osmi lety se vrátily do čela historických tabulek. Jejich hegemonii dokázaly v posledních dvou dekádách prolomit kromě Austrálie pouze jejich semifinálové přemožitelky Brazilky v roce 1994.

Vydáno pod