Unikátní koňský přístřešek se rozpadá. Nejsou peníze ani snaha jej odpamátnit

Znojemsko - Jihomoravští památkáři svádějí boj s ministerstvem kultury o poslední dochovaný přístřešek pro koňské povozy z počátku 19. století. V současné době totiž probíhá řízení, na jehož konci by přístřešek mohl být zbaven statutu kulturní památky. Jeho majitel by ho tak mohl zbourat.

Bývalý zájezdní hostinec v Grešlovém Mýtě na Znojemsku s přístřeškem pro koňské povozy vlastní od roku 1992 Tomáš Pokorný. Když chtěl v roce 2001 objekt zrekonstruovat, zjistil, že se jedná o kulturní památku. Nenašel o tom ale jediný doklad.

„Já jsem žádal o dotaci na tenhle objekt, to mi bylo zamítnuto, tak jsem začal po tom pátrat, jestli to vůbec je památka. Dodnes mi nebyl ukázán papír, že proběhlo řízení, na jehož základě byl zapsán jako kulturní památka dle vyžadujícího zákona z roku 1987,“ vypráví Pokorný.

Historickému přístřešku pro koňské povozy hrozí zánik (zdroj: ČT24)

A v tom je právě problém – projednání zápisu proběhlo v roce 1987, kdy ještě platil starý památkový zákon, podle kterého se takový doklad nevystavoval. Do rejstříku památek byl ale přístřešek zapsán až v roce 1989 – a to už platil nový zákon. Kvůli lajdáckému vedení evidence tak může ministerstvo kultury na žádost Tomáše Pokorného přístřešek statutu kulturní památky zbavit.

Památkáři se ale hájí: „Tohle rozhodně není důvod k odpamátnění. Podle zákona může ministerstvo zrušit kulturní památku pouze ze závažných důvodů – a ty v tomto případě nenastaly,“ říká pracovník Národního památkového ústavu v Brně Aleš Homola. „Navíc jsme v tom správním řízení vedeném ministerstvem objevili spoustu chyb. I z toho důvodu jsme sepsali žádost o přezkoumání jejich postupu,“ doplnil Homola.

Ministerstvo zváží odpamátnění

Ministerstvo o případu zatím nerozhodlo. „Náš odborný pracovník se byl na místě podívat a v současné době svoje poznatky vyhodnocuje,“ uvedl mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík.

Pokud ministerstvo přece jen objekt odpamátní, jižní Morava přijde o svůj unikát. Přístřešek pro povozy s koňmi je totiž v kraji posledním svého druhu. Zchátral ale natolik, že mu hrozí demolice. Majitel přitom na jeho opravu požadoval po památkářích už dvakrát dotaci, ani jednou mu ale nevyhověli.

„Kdybych chtěl, aby to spadlo, tak už se to dávno zřítilo,“ hájí se Tomáš Pokorný rozhořčeně. „Místo toho jsem to ještě spravoval, pokládal jsem na střechu tašky a podepřel jsem trámy, dokud se to nevyřeší a nebudu moct začít s opravou,“ tvrdí. Jestli ministerstvo zbaví přístřešek statutu kulturní památky, hodlá ji opravit na své vlastní náklady, ale takzvaně po svém.

Vydáno pod