K lahvím sektu přibývají na dně přehrady karafy s vínem

Vranovská přehrada - K 910 lahvím sektu na dně Vranovské přehrady přibývají v těchto dnech další amfory s vínem. Ukládají je tam znojemští potápěči, kteří jsou známí tím, že nechávají lahve s vínem v mořích pro své kolegy. Od vzniku neobvyklé tradice uplyne letos deset let.

Aby výročí oslavili stylově, inspirovali se v cizině. „Občas jsme četli, že v různých vracích se objevily amfory, hlavně na Jadranu,“ vysvětlil potápěč Arnošt Růžička starší. „V některých údajích se dokonce uvádí, že tam našli zbytky vína – tak vznikl nápad, že bychom mohli takové amfory s vínem uložit i tady na přehradě,“ dodal.

Lechovice proto nechaly vyrobit deset amfor, do kterých schovaly lahve svého nejlepšího vína a zakapaly je voskem. Dvě z amfor už potápěči ukryli na různých místech Vranovské přehrady. „Jsou uložené v hloubce dvaceti metrů,“ prozradil potápěč Arnošt Růžička mladší. "Těch dalších osm nás ještě čeká, vybereme pro ně nějaká zajímavá místa, třeba jako je Starý mlýn.

Souřadnice míst, kam potápěči amfory uložili, si zaznamenali zástupci Lechovic. „Pokud nějaký potápěč během roku amforu sám najde, tak mu samozřejmě připadne. Pokud ne, budou příští rok k dispozici souřadnice uložených amfor za určitou částku k odkoupení – zájemce tak za ně zaplatí a částka pak poputuje na konto Paraple,“ vysvětlil Roman Staněk, vedoucí provozu vinic lechovických sklepů.

Potápěči už uložili několik lahví vína také do moří – tam mají ale daleko snadnější práci, protože v mořích je lepší viditelnost. Pátrání po amforách ve Vranovské přehradě je spíš srovnatelné s hledáním jehly v kupce sena.