Soud: Moravský Krumlov musí vydat epopej Praze

Znojmo - Znojemský soud dnes v předběžném opatření rozhodl, že Moravský Krumlov musí dovolit Praze odvézt si Slovanskou epopej do Veletržního paláce. A to na osmiměsíční výstavu. Soudce Roman Vystrčil doslova řekl, že musí Krumlov strpět, že si obrazy Praha odveze. Toto rozhodnutí nabude účinnosti ode dneška za tři dny. O vlastnictví epopeje se vede stále spor.

Žádost o předběžné opatření byla součástí žaloby, kterou před týdnem podala právě ke znojemskému soudu Praha a Galerie hlavního města. Výstava samotná měla ve Veletržním paláci začít už tento týden, kvůli postoji Moravského Krumlova, který odmítl epopej vydat, však nemohly být obrazy do Prahy převezeny.

Soudce Vystrčil se domnívá, že epopej patří Praze. Neodvolává se přitom na Muchovu darovací smlouvu, kterou obrazy hlavnímu městu věnoval za podmínky, že pro epopej vystaví pavilon. Soudce považuje za důležitý dokument z roku 1993, jimž Praha převzala od ministerstva kultury kolekci obrazů do svého majetku.

„Ve věci vlastnictví epopeje není podána žádná žaloba, takže jsem tuto otázku ani podrobněji nezkoumal,“ uvedl soudce. Podle něj jeho verdikt není konečnou tečkou za sporem o tom, komu vlastně obrazy patří. Předpokládá, že tento složitý spor teprve bude rozhodnut v budoucnu jinými soudy. Kromě žaloby na určení vlastnictví nebo žaloby na vydání věci může být majitel epopeje určen například v dědickém řízení.

Praha je spokojená, moravskokrumlovští se hodlají odvolat

Zástupci Prahy verdikt znojemského soudu přivítali. „Moje víra, že u nás existuje právní stát a že má pevné základy, je tímto potvrzena,“ reagoval na zprávu pražský radní pro oblast kultury Ondřej Pecha (ODS). Rozhodnutí soudu ho překvapilo. Řekl, že ho nečekal, i když rozhodnutí Moravského Krumlova považoval za absurdní. „Děkuji soudu, že takto rozhodl,“ dodal. Praha tak podle něj může epopej vystavit v době, kdy je zámek přes zimu v Moravském Krumlově zavřený.

Zdůvodnění znojemského soudce k předání Slovanské epopeje Praze

„Epopej patří Praze. Řídil jsem se dokumentem z roku 1993, jímž Praha převzala od ministerstva kultury kolekci obrazů do svého majetku.“

Starosta Krumlova Jaroslav Mokrý (ODS) naopak považuje verdikt za podivný. Soudce rozhodl dříve, než se mohl městský úřad k záležitosti vyjádřit, je to nedorozumění," prohlásil Mokrý. Měl na to podle zákona tři dny. Chtěl tak učinit dnes, kdy mu tato lhůta vyprší. Proto Mokrý předpokládá, že se Moravský Krumlov proti rozsudku odvolá.

Rozhodnutí znojemského soudu prakticky znamená, že si Epopej mohou zástupci Prahy odvézt za tři dny. Rozhodnutí nemá odkladný účinek a tak Moravskému Krumlovu nepomůže ani případné odvolání.

Epopej v Moravském Krumlově „žila“ 45 let

Na zámku v Moravském Krumlově je dílo Alfonse Muchy vystaveno přes 45 let. Malíř ale epopej odkázal hlavnímu městu, pražský magistrát se proto letos rozhodl, že dílo přestěhuje. V Praze ale chybí odpovídající výstavní prostor, epopej by se tak stěhovala do provizoria. Přesun nakonec zakázali úředníci v Moravském Krumlově, a to na základě požadavku malířova vnuka Johna. Na Moravě má zůstat do doby, než soud rozhodne ve vleklém sporu o vlastnictví 20 rozměrných pláten.

Praha se proti tomuto rozhodnutí odvolala k Jihomoravskému kraji, který měl 30denní lhůtu na projednání námitek. Kraj rozhodl, že své rozhodnutí vydá 7. října. Tuto lhůtu si ale může prodloužit o další měsíc, pokud úředníci dospějí k závěru, že kauza je složitá a ke svému rozhodnutí potřebují další podklady.

Proti stěhování do Prahy se postavily tisíce lidí, kteří argumentují tím, že se epopej v Praze ztratí mezi dalšími sbírkami a lákadly pro turisty, kdežto pro popularitu Moravského Krumlova je zásadní. Praha se brání, že si malíř přesun epopeje přál, ovšem do nové galerie. A ta by mohla stát až v roce 2015.

  • Slovanská epopej autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182336.jpg
  • Slovanská epopej autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1589/158890.jpg