Lázně v brněnských Zábrdovicích dál chátrají

Brno - Kdysi byly funkcionalistickým skvostem, dnes je z nich troska. Městské lázně v brněnských Zábrdovicích chátrají už čtrnáct let. Před rokem a půl sice město opravilo střechu, která byla v naprosto kritickém stavu, k dalším opravám se ale neschyluje. O budovu v tak dezolátním stavu nemá zájem nikdo, komu ji město nabídlo. Lázně jsou tak stále bez dechu života.

Brněnské městské lázně v Zábrdovicích jsou dílem uznávaného architekta Bohuslava Fuchse z roku 1931. V současnosti je zapomenutá budova ostudou města. Naposledy se do lázeňských van ponořili lidé v devadesátých letech, od té doby se tam zastavil čas a budova pouze chátrá. „Myslím si, že by bylo potřeba spravit jak ten plášť budovy, tak hlavně vnitřní prostory, protože tam nefunguje prakticky nic. Ani elektrika, je to prostě takříkajíc vybydlená budova,“ posteskl si ředitel Lázní města Brna Česlav Gojný.

Budou ještě lázně sloužit svému účelu?

Česlav Gojný, ředitel Lázní města Brna (zdroj: ČT24)

Město si nad myšlenkou, jak do budovy vdechnout život, láme hlavu už několik let. Budova je chráněnou památkou, a proto do ní nelze radikálněji zasáhnout. „Ta budova má spoustu nevýhod. Nemá okna, tepelně a izolačně je na tom také velmi špatně, těžko by se vytápěla,“ vylíčil základní problémy náměstek primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

Ve hře bylo hned několik nápadů, jak do komplexu lázní vrátit život. „Uvažovali jsme o možnosti zřídit tam nějaké muzeum lázeňství z původní doby. To se nechytilo. Jednali jsme také se silnou brněnskou komunitou akvaristů, jestli by třeba neměli zájem, když ale viděli, v jakém je to stavu, také se zarazili. Dokonce jsme se bavili i s kaktusáři, ale zatím to prostě nikdo nechce,“ posteskl si Daniel Rychnovský.

Myšlenka Domu vína se nechytila

Návrhem, který byl nejdéle ve hře, byl Dům vína. „Když jsem slyšel o lázních, napadly mě vinné lázně. Prezentační místo, které Brnu a celkově i jižní Moravě chybí. Mohly fungovat jako turistické místo vhodné pro prezentaci moravského vinařství,“ vylíčil svou myšlenku vinař Martin Prokeš. I ta ale ztroskotala hned po první prohlídce objektu. „Byli jsme se v lázních podívat, ale je to rozsáhlý komplex, který by si žádal velké investice. V tomto stavu je pro Dům vína zcela nevyhovující,“ řekl Martin Prokeš.

Památkově chráněná budova v dezolátním stavu tak zůstává stále bez využití. Město navíc neplánuje ani další investice. Ta poslední před rokem a půl - do nové střechy - alespoň udělala chátrajícím funkcionalistickým lázním čepec, pod který neprší.