Divočáci ničí pole na Zlínsku

Zlín - Na Zlínsku řádí přemnožená divoká prasata. Zemědělcům působí miliónové škody. V lánech kukuřice mají divočáci zároveň hody i bezpečnou skrýš a boj s myslivci zatím vyhrávají. Prase divoké už není ozdoba lesů, ale přemnožený a nenáviděný ničitel polí. Ročně může mít až třikrát po deseti potomcích. V okolí Zlína miluje a likviduje hlavně kukuřici. Početné rodiny divočáků sežraly a poválely desetinu úrody družstevníků z Fryštáku. Ti odhadují škodu téměř na milion korun.

„Tady vidíte definitivně nevratně poškozený porost kukuřice, totálně zničené klasy včetně slámy, které jsou pro další využití bezcenné,“ ukázal agronom ZDV Fryšták Jiří Moravec. Ani u dvacet kilometrů vzdálených Napajedel není situace radostnější. Zemědělci počítají statisícové ztráty. „My vlastně škody zjišťujeme až při sklizni, kdy hodně kukuřice zůstává na poli ležet,“ vysvětlil Pavel Krajča, agronom a. s. Plemenářské služby Otrokovice.

„Když vám ta černá vleze tady třeba do kukuřice, tak vlastně vy tady budete čekat dva dni a ona vám odtud nevyleze,“ popsal složitost lovu Vladislav Slaměna, předseda Mysliveckého sdružení Ondřejovsko-Fryšták. Z oficiálních tabulek zlínského okresního mysliveckého spolku vyplývá, že jeho členové za sezónu odstřelí na tisíc tři sta divokých prasat. Podle zemědělců je to však zoufale málo. „Myslivci dělají, co můžou, ale nestačí to. Škody nám nikdo nenahradí,“ posteskl si agronom Pavel Krajča. „Bohužel věk členů těch mysliveckých sdružení je velmi vysoký, takže nelze očekávat nějaké zlepšení z jejich strany,“ dodal jeho kolega Jiří Moravec.

Divočáci na Zlínsku likvidují zemědělcům úrodu (zdroj: ČT24)

Myslivci se v minulých letech snažili vyhánět divoká prasata z kukuřice a odrazovat je pachovými zábranami. Velký efekt to ale nemělo. Zemědělcům na oplátku vytýkají přílišné rozšiřování kukuřičných polí, která divočákům nabízejí výživu i úkryt. Místo vzájemných hádek ale například ve Fryštáku pomáhají škody způsobené přemnoženou zvěří alespoň zmírňovat bezplatnými brigádami v družstvu.