Dostat vědu blíž ke studentům má nová multimediální laboratoř

Brno – Svůj kokpit dnes otevřel letecký simulátor, který je součástí multimediální laboratoře Vysokého učení technického v Brně (VUT). Laboratoř má sloužit především pro výuku a výzkum aplikací pro piloty letadel i samotných přístrojů.

„Studentům by měl tento projekt zabezpečit přístup k zajímavým technologiím, průmyslové partnery by měl vést ke konceptům, které sníží pracovní zatížení pilota a zjednoduší řízení letadla,“ řekl vedoucí projektu Peter Chudý.

Studenti mohou v této laboratoři pracovat na svých závěrečných pracích nebo projektech pro firmy. „Já sám pracuji na projektu, aby piloti mohli bezpečněji přistát i ve zhoršených podmínkách, jako je například hustá mlha, kdy je viditelnost pouze několik metrů,“ řekl student VUT Karol Rydlo.

Vedoucí projektu Peter Chudý o možnostech využití multimediální laboratoře (zdroj: ČT24)

Dominantou místnosti je kromě kokpitu také plátno o rozměrech 4x3 metry. Studenti si mohou na simulátoru nastavit podmínky letu - například déšť, bouřky, povětrnostní podmínky nebo i poškození letadla. Součástí laboratoře je i řídicí věž, která pomáhá nasměrovat letadlo na přistávací rampu.

Vzniku nové laboratoře pomohl i úspěšný projekt bezpilotního letounu Marabu, na kterém spolupracovalo VUT se soukromou firmou. Podobné úspěchy si slibují organizátoři i od nového pracoviště.

Vydáno pod