Policie zabavila pěstounům auto. Bylo totiž kradené

Chvalčov - Bezesné noci zažívá Ladislav Jež z SOS vesničky ve Chvalčově na Kroměřížsku. S manželkou se stará o čtyři nevlastní děti. Kvůli početné rodině se proto rozhodl koupit mikrobus. I když k němu obdržel na Slovensku certifikát o původu, čeští policisté vozidlo označili za kradené. Majiteli tak zbyla jen sada zimních pneumatik. Navíc hrozí, že bude muset vrátit dotaci, kterou na koupi auta obdržel.

„Na webových stránkách jednoho slovenského autobazaru jsme našli auto, které se nám zdálo optimální. Bylo ve výborném stavu, navíc za rozumnou cenu, rozhodli jsme se je proto za půl milionu korun koupit,“ vysvětlil Ladislav Jež. Zároveň si ještě na Slovensku nechal vypracovat odborný posudek o původu auta, které kupci zaručuje, že není kradené.

Čeští policisté ale z úředního potvrzení udělali cár papíru. „Po roce užívání jsem auto zavezl do servisu, kde zjistili, že je kradené. Věc nahlásili na policii, která mi auto zabavila. Je nepochopitelné, že v dnešní době, kdy vozidla prochází podrobnými kontrolami a jsou vedena v evidencích, se něco takového může vůbec stát,“ dodal smutně Jež.

Ladislav Jež a kriminalista o nákupu kradeného auta na Slovensku (zdroj: ČT24)

„Pokud se zjistí, že identifikační znaky na vozidle jsou pozměněné a auto pochází z trestné činnosti, nemají podobné posudky žádnou váhu,“ uvedla mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Kriminalistu, který auto zabavil, podvod s přeraženými údaji nepřekvapil. „Nevím, jakým způsobem kontrolují slovenské orgány pravost vozidel, ale podobných případů jsme jen na Zlínsku řešili v minulosti několik,“ přiznal policista, který nechtěl být jmenován.

Slovenská firma, která původ vozidla zjišťovala, přiznává, že přeražené identifikační údaje měla na autě poznat. „Někdy je to tak dobře zfalšované, že nemáte ani šanci to zjistit,“ hájil se zaměstnanec firmy.

Jediné, co Ježovým z jejich auta zůstalo, jsou zimní pneumatiky v garáži. Cyril Maliňák, ředitel chvalčovské SOS vesničky, kde Ježovi žijí, neskrýval lítost nad bezmocí podvedené rodiny. „Je to skvělá rodina, která se stará o čtyři nevlastní děti a která auto potřebuje. Vyvinuli obrovské úsilí, aby auto sehnali, získali na to i nějaké dotace,“ řek Maliňák.

Teď navíc reálně hrozí, že dotaci, kterou Ježovi na auto dostali, rovných    200 000 korun, budou muset vrátit.

Vydáno pod