Krumlov má naději, že mu Slovanská epopej zůstane

Moravský Krumlov - Výsledky komunálních voleb možná ovlivní i vývoj událostí kolem Slovanské epopeje. Její stěhování sice zatím zastaveno není, volby v Praze ale vyhrála TOP 09 a ta už dopředu avizovala, že bude chtít obrazy ponechat na Moravě.

Slovanskou epopej ode dneška najdete na seznamu národních kulturních památek. „Nedostali jsme k návrhu žádné připomínky, epopej jsme proto dnes zařadili mezi kulturní památky,“ potvrdila Petra Ulbrichová z ministerstva kultury. Naživo ale epopej nikdo vidět nemůže, v zapečetěných prostorech na zámku v Moravském Krumlově čeká na svůj další osud. A ten je teď pro moravské městečko možná trochu přívětivější. Volby v Praze totiž vyhrála TOP 09 a ta se stěhováním obrazů nijak nespěchá.

„Praha by měla na nějakou, rozumně dlouhou dobu, ještě ponechat epopej na svém stávajícím místě a připravit pro ni důstojné prostory, jak autor díla ve své době požadoval,“ uvádí pražská TOP 09 na svých webových stránkách.

Moravský Krumlov teď přesto doufá, že mu obrazy zůstanou. „Ve chvíli, kdy v Praze vznikne koalice, tak my s ní následně budeme samozřejmě jednat,“ předestřel plány Moravského Krumlova jeho dosavadní místostarosta Tomáš Třetina (TOP 09). V samotném Krumlově přitom povolební jednání nebudou nijak jednoduchá. Do zastupitelstva se dostalo všech osm kandidujících stran, každá z nich získala mezi dvěma a čtyřmi mandáty. O dalším uspořádání na radnici teď  budou všechny strany jednat, vše povede vítězná KSČM a v pořadí druhá TOP 09, která ovšem získala stejný počet mandátů.

Co se týče epopeje, mají všechny strany jasno. „Všechny strany, které se dostaly do zastupitelstva, podporují zachování epopeje v Krumlově, takže myslím si, že toto téma máme všichni společné - chceme zachovat epopej v Moravském Krumlově,“ dodal Třetina.

Galerie hlavního města Prahy zatím dál připravuje stěhování. Momentálně dopisem vyzvala krumlovskou radnici, ať vstup do epopeje odpečetí, a čeká na odpověď. Radnice přitom už dopředu avizovala, že něco takového neudělá. V případě, že radnice galerii nevyhoví, jsou zástupci Prahy odhodlaní povolat na pomoc policii a do zámku se pokusit dostat i přes pečeť.

Slovanská epopej
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod