Povolební vyjednávání: žádná překvapení ani dramata

Brno - Povolební vyjednávání ve větších městech jižní Moravy a Zlínska zatím dopadají podle očekávání. Čtyři dny po volbách znají další radnice v regionu své koalice. Uzavřené nebo těsně před podpisem jsou koalice například ve Vyškově nebo ve Znojmě. Ve Zlíně nové strany ve vedení města potvrdily primátora, ale stále ještě neoznámily, kdo obsadí posty náměstků. Zřejmě nejsložitější situace se řeší ve Vsetíně a Hodoníně.

Znojmo
Znojemskou radnici bude nejspíš v příštích čtyřech letech řídit koalice tří stran pod vedením ČSSD a s podporou komunistů. Vyjednavači se na tom dohodli na včerejší schůzce. Program i personální podrobnosti doladí v příštích dnech. Zatím se zavázali, že post starosty obsadí lídr ČSSD Zbyšek Kaššai. Dohoda odsune do opozice ODS, která dosud radnici vévodila. Podle končícího starosty Petra Nezvedy poškodila ODS ve volbách úplatkářská aféra.

Zlín
Koaliční partneři ve Zlíně - TOP 09, STAN, M.O.R., KDU-ČSL, Věci veřejné a Zlínské hnutí nezávislých (ZHN) - dnes potvrdili jako kandidáta na primátora chirurga Miroslava Adámka (STAN). Shodli se také na prvních bodech koaliční smlouvy, například na dokončení silnice I/49 v Malenovicích a změně systému zadávání veřejných zakázek.

Vyškov
Ve Vyškově dnes odpoledne podepsali koaliční smlouvu zástupci ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Místo starosty by mělo zůstat sociální demokracii, jen Petra Hájka vystřídá v čele radnice Jiří Piňos.

Složitá povolební vyjednávání ještě čekají například Vsetín, kde se hraje o návrat Jiřího Čunka, nebo Hodonín. Tam vítěz musí složit minimálně tříbarevnou koalici