Sluneční elektrárna nemá stavební povolení, firma ale staví dál

Ráječko (Blanensko) - Stavební úřad v Blansku vrátil majitelům žádost o dodatečné stavební povolení k solární elektrárně v Ráječku na Blanensku. Firma bude muset žádost přepracovat. Stavební práce v Ráječku tak nadále probíhají načerno. Místní se pokoušejí stavbu zastavit peticí - podepsala se pod ni už třetina obyvatel. O případ se začal zajímat také ombudsman.

Na téměř třicetihektarové ploše na kraji Ráječka se už pomalu začíná rýsovat jedna z největších solárních elektráren v Česku. Má ale jednu vadu na kráse – zatím se staví načerno. Její majitelé si teprve před dvěma týdny podali dodatečnou žádost o stavební povolení. Stavební úřad ji ale zamítl, protože neměla všechny potřebné náležitosti. „My jsme vydali rozhodnutí o zastavení stavebních prací a vyzvali jsme je k doplnění žádosti,“ potvrdil vedoucí stavebního úřadu v Blansku Petr Rizner.

Firma by tedy měla práce zastavit, dokud nebude mít všechno v pořádku. V Ráječku se ale vesele staví dál. Majitel už za to dostal jednu pokutu a koleduje si o další. „Částku vám přesně říct nemohu, byla v rozpětí od nuly do milionu a byla v té vyšší rovině,“ uvedl Petr Rizner. „Ty pokuty budeme udělovat opakovaně. V současné době už jednáme o další z nich.“

Stavba sluneční elektrárny pokračuje, petici podepsala už třetina obyvatel (zdroj: ČT24)

Firma si z pokut hlavu nedělá

A pokuta od stavebního úřadu není jediná. Tu další majitelé dostanou od odboru životního prostředí za to, že kvůli stavbě elektrárny zlikvidovali remízek a část rokliny na pozemku zasypali stavebním odpadem. Pokuty se ale pohybují v řádu desítek tisíc, což je pro firmu směšná částka. „Určitě se jim to vyplatí, protože ten jejich budoucí výdělek je takový, že tyto sankce zaplatí během pár dnů, týdnů – taková elektrárna si vydělá milion denně,“ konstatoval Pavel Konečný z odboru životního prostředí v Blansku.

Pavel Novák, jednatel firmy, která elektrárnu staví, jeho slova potvrdil: „Já si uvědomuji, že nepostupuji zrovna nejlepším způsobem, ale pro mě je pořád výhodnější zaplatit nějakou pokutu a stavět dál, než abych ty práce zastavil.“ Pokud totiž stihne elektrárnu dostavět do konce roku, dostane dotaci od státu.

Místní solární elektrárnu nechtějí

Stavba elektrárny se ale nelíbí ani obyvatelům Ráječka, už čtyři sta lidí proti ní podepsalo petici. „Při počtu obyvatel 1200 včetně malých dětí je to víc než třetina. Výsledky té petice budou předány orgánům, kterých se to dotýká, to znamená stavebnímu úřadu, krajskému úřadu, odboru životního prostředí a tak dál,“ prohlásil jeden z organizátorů petice Jaroslav Hloušek. „Včera nás dokonce navštívili zástupci ombudsmana, kteří se touto problematikou také zabývají. Byli i na stavebním úřadě a teď  čekáme na jejich stanovisko.“

Výstavbě elektrárny však zřejmě nezabrání ani ombudsman. Stavba je v souladu s územním plánem a chyby v žádosti o stavební povolení jsou jenom drobného charakteru. Až je firma opraví, dá se očekávat, že úřad stavbu povolí.

Vydáno pod