Brněnská koalice: ODS se dohaduje, ČSSD stále doufá, TOP 09 smývá špínu

Brno - Kdo bude v následujících čtyřech letech vládnout Brnu? O tom se stále ještě vedou koaliční vyjednávání. Všechno záleží na rozhodnutí ODS, zda se přikloní k ČSSD nebo vytvoří trojkoalici s lidovci a TOP 09. ODS teď zahájila druhé kolo jednání s jednotlivými stranami, povolební námluvy to ale zatím nikam neposunulo.

Koaliční podmínky už jsou dohodnuty dávno, nové schůzky ODS s dalšími stranami jsou spíše takovým ujištěním, že jsou stále zajedno v tom, jak vést příští čtyři roky Brno, že si tu spolupráci žádná ze stran nerozmyslela.

Stejně jako lídr kandidátky brněnské ODS Robert Kotzian, tak i většina členské základny je v tuto chvíli spíše pro vytvoření středopravé koalice, tedy pro spojení s TOP 09 a KDU-ČSL. Stejný názor má i Petr Nečas. Naopak za velkou koalici s ČSSD bojuje předseda brněnské ODS Pavel Blažek. V pondělí se má v Praze sejít s Petrem Nečasem, po této schůzce už lze od ODS očekávat konečné rozhodnutí, ke které koalici se přikloní.

Jak se zdá, ČSSD se ale své šance na vládnutí nevzdává. Podle našeho zdroje z ODS prý tu dobu, kterou trvá vyjednávání koalice, využívá ČSSD k tomu, aby zdiskreditovala případné koaliční partnery ODS. Někdo z okolí celorepublikového vedení ČSSD se údajně pokouší zbavit důvěryhodnosti brněnskou TOP 09, a tak obesílá média různými spekulativními informacemi.

Kandidátka na primátorku Brna z TOP 09 Irena Matonohová dnes potvrdila, že skutečně strana pociťuje, že se ji někdo snaží zdiskreditovat. Konkrétně zmínila článek, ve kterém se psalo o tom, že financování kampaně TOP 09 je neprůhledné, nebo informace z dalšího deníku, kde stálo, že TOP 09 stojí proti přesunu brněnského nádraží.

ČSSD ovšem kategoricky popřela, že by s tím měla cokoli společného, a prohlásila, že postupuje férově a proti ostatním stranám žádné špinavé kampaně nevede.