Policie uzavřela případ podvodníků, kteří obrali klienty o 28 milionů

Brno - Jihomoravská policie ukončila vyšetřování rozsáhlé kauzy Reality Oskar. Trojice obviněných, která zpronevěřila 28 milionů korun, se tak může chystat k soudu. Spisem už listuje státní zástupce. Jeden z obviněných ale nezahálel a založil další realitní kancelář.

Čtyřicet tři poškozených klientů, které majitel společnosti a jeho dva společníci připravili dohromady o dvacet osm milionů korun. Takový je závěr policie, která v těchto dnech - po měsících šetření - kauzu vytunelované realitní společnosti Oskar uzavřela. „Peníze používali na vlastní nákladné akce a mimo jiné i na masivní reklamní kampaň. Trojice mužů je tak v tuto chvíli obviněna z trestného činu zpronevěry a hrozí jim trest odnětí svobody až na deset let,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Straková.

Policie tak za případem udělala pomyslnou tečku. Na tahu je teď krajské státní zastupitelství. „Mohu potvrdit, že státní zastupitelství dostalo v těchto dnech rozsáhlý spisový materiál týkající se této rozsáhlé trestné činnosti, a lze předpokládat, že v horizontu několika týdnů podá obžalobu,“ přiblížil mluvčí Krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Vyjádření policejní mluvčí Andrey Strakové a mluvčího Krajského státního zastupitelství Hynka Olmy (zdroj: ČT24)

Na základě obžaloby dostane pak trojice obviněných předvolání k soudu, kde bude čelit nepříjemným otázkám a hlavně řadě zoufalých pohledů klientů, kteří přišli o nemovitosti i o peníze. „Společnost má dluhy ve výši dvaceti osmi milionů korun a majetek ve výši dvou milionů a tří set tisíc korun. Je to samozřejmě neporovnatelné,“ prozradil insolvenční správce dlužníka Josef Nožička.

Což je pro poškozené klienty špatná zpráva. Z prodaného majetku – jednoho domu, aut a výpočetní techniky – bude totiž uspokojený jen jeden klient. Drzost podnikatelů, kteří jsou stíháni na svobodě, ale nezná hranic. Z trhu realit nezmizeli, ba naopak. Jeden z obviněných – Bohuslav Hybler – si podle obchodního rejstříku dokonce založil novou společnost a dál podniká s realitami. Na adrese, která je v obchodním rejstříku uvedena, jsme dnes ale našli už jen prázdnou kancelář.