K rakouským sousedům museli po polní cestě, teď „dostanou“ silnici

Jaroslavice - Obyvatelé Jaroslavic na Znojemsku se po dvaceti letech konečně  dostanou do Rakouska po slušné cestě. Za hranici, která je od jejich vesnice vzdálena pouhý kilometr, tak nebudou jezdit po polní cestě. A oddychnou si i ti, kteří si nechtěli ničit auto, a proto jezdili mnohonásobně delší oklikou. Nová asfaltová silnice na jedné ze spojnic s Rakouskem se už začíná rýsovat.

Jaroslavice na Znojemsku spojují s Rakouskem hned dvě cesty. Obě ale donedávna vypadaly stejně. Připomínaly spíše tankodrom než spojnici dvou evropských zemí. Povrch byl samý výmol a za autem se prášilo. Tomu je teď konec. Jaroslavice propojí s Rakouskem konečně důstojné asfaltové silnice. Na jejich výstavbě se začalo pracovat zhruba před měsícem.

„Vypadalo to jako klasická polní cesta, protože jsme v prostoru, kde jsme byli dřív za drátěnou oponou. Teď to bude konečně vypadat jako slušná silnice druhé třídy se zpevněním pět a půl metru,“ popsal šéf znojemských silničářů Zdeněk Komůrka.

Reportáž Barbory Žídkové (zdroj: ČT24)

„Zaplať pánbůh, že to vyšlo a budeme mít komunikaci, která je hodna 21. století,“ radoval se starosta Jaroslavic Petr Zálešák (ČSSD). Opravená silnice bude šetřit řidičům jak auta, tak čas. Především těm, kteří jezdí do Rakouska denně za prací. Přímá spojnice do sousední vesnice Zwingendorf je dlouhá pět kilometrů. Zatímco trasa objížďkou přes Hevlín třicet pět kilometrů.

„Tahle stavba je financována z programu evropské přeshraniční spolupráce a rozpočet na tuto akci je zhruba devět set padesát tisíc euro bez DPH,“ vyčíslil šéf znojemských silničářů Zdeněk Komůrka. Po jedné silnici se řidiči svezou ještě letos a ta druhá, směřující do rakouského Seefeld–Kadolz, by měla být hotová příští rok na jaře.