Znojmo ovládne koalice tří stran v čele s ČSSD a s podporou KSČM

Znojmo - Lídři ČSSD, KDU-ČSL a Sdružení nestraníků v úterý v noci podepsali dohodu, která těmto třem stranám zajistí v příštích čtyřech letech řízení znojemské radnice. Lídr sociálních demokratů Zbyšek Kaššai by se měl stát starostou. Podporu koalici stvrdili svým podpisem i komunisté, jejichž hlasy koalice potřebuje k ovládnutí radnice. Oficiálně má být smlouva mezi členy koalice a druhá smlouva s komunisty podepsána příští pondělí.

Znojemské zastupitelstvo má 31 členů, koalice jich musí mít nejméně 16. Sociální demokraté jako vítězové voleb získali devět mandátů, KDU-ČSL tři, Sdružení nestraníků také tři a komunisté pět. Spolupracující strany vystupují pod názvem Tři plus jedna pro Znojmo.

Město bude mít nově - kvůli úsporám - místo tří místostarostů pouze dva: Pavla Balíka (60) za KDU-ČSL a Jana Groise (30) za ČSSD. Koaliční smlouva odsunuje do opozice ODS, která dosud radnici vévodila. Podle končícího starosty Petra Nezvedy poškodila ODS ve volbách úplatkářská aféra. Policie obvinila z korupce bývalého tajemníka městského úřadu Vladimíra Krejčíře.