Přišel si pro miliony s falešným šekem, dostal osm let

Zlín - Osm let ve věznici s ostrahou. Tak zní verdikt Krajského soudu ve Zlíně, který potrestal pětatřicetiletého Slováka Martina Mikloviče za to, že chtěl připravit Komerční banku v Uherském Hradišti v přepočtu o víc jak dvě desítky milionů korun. Na přepážku přitom nepřišel s pistolí v ruce a kuklou přes hlavu, ale s falešným šekem. Pracovníky banky ale neobelstil a několik týdnů poté, co do banky padělek přinesl, skončil v rukou policie. Po celou dobu se hájil tím, že o padělání šeku nevěděl. Proto také jeho obhájce zvažuje odvolání.

Dnešní jednání začalo výpovědí právníka Komerční banky Josefa Janíka, podle kterého měla šek údajně vydat HSBC Bank London. „Od nich jsme dostali zprávu, ať jej neproplácíme, že je falešný. Nesouhlasil jeho formát, neboť banka své šeky vypisuje ručně, zatímco v tomto šeku byl text napsán tištěným slovem,“ vysvětlil Janík.

Případ se odehrál před dvěma lety. Jeho hlavní aktér se v Komerční bance ohlásil předem. Telefonicky si ověřil, zda se jeho šek v České republice proplácí, a když byla odpověď souhlasná, vydal se do Uherského Hradiště. U přepážky ale narazil na ostražitou pracovnici. Přestože ji předem upozornil na to, že je částka na jeho šeku vysoká, suma na 900 tisíc eur ženu zaskočila. S mužem přesto sepsala příkaz k inkasu a šek poslala do pražské centrály. Cizinec byl nedočkavý. Několikrát do banky volal, zda už je věc vyřízená, jednou se přišel zeptat i osobně. Když mu po několika týdnech banka sdělila, že šek není pravý a nic se proplácet nebude, už se neukázal. Kriminalisté ho ale nakonec vypátrali.

Právník Komerční banky Josef Janík o ověřování pravosti šeku (zdroj: ČT24)

Miklovič už byl za podvody s dokumenty několikrát trestán

Miklovič byl zatčen a poté obviněn. Po celou dobu však tvrdil, že o nepravosti šeku nic nevěděl. „Byl jsem z toho v šoku. Nevěděl jsem, že šek je padělek,“ hájil se už před časem u soudu. Tvrdí, že dostal šek od své krajanky žijící ve Španělsku, které měl s pomocí získaných peněz pomoci rozjet podnikání v Česku. Ta ale jako svědkyně při soudním jednání popřela, že by Miklovičovi jakýkoliv šek dala.

Miklovičův obhájce Miloslav Jančík je ale přesvědčen, že soud vinu jeho mandanta neprokázal: „Podle mého mínění nebylo prokázáno, že ten šek sám o sobě je falešný, protože k tomu jaksi policie zatím neopatřila žádný důkaz a soud s ním taky nedisponuje. Je tady pouze trestní oznámení Komerční banky a to samo sobě důkazem není.“

Obžalovaný se před vynesením rozsudku zhroutil

Podle státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové je obhajoba Mikloviče účelová a nevěrohodná. Už v minulosti byl za podvody s různými dokumenty několikrát trestán, v současné době je ve vězení a je proti němu vedeno dalších několik soudních řízení. Miklovič se po jejích slovech psychicky zhroutil. Požádal proto předsedkyni senátu Ivetu Šperlichovou, aby mohl z jednání odejít: „Nechci už tady být.“ Soudkyně proto nařídila jeho eskortu ze soudní síně. Jednání poté přerušila.

Po vynesení rozsudku si Miklovičův obhájce nechal čas na rozmyšlenou, zda se proti rozsudku odvolá. „Je to ale spíše pravděpodobné,“ řekl Jančík.