Za sražené děti na přechodu v Brně-Obřanech padlo obvinění

Brno - Policisté ukončili vyšetřování nehody, při které zůstaly pod koly nákladní avie dvě děti z mateřské školy při procházce. Duchapřítomnost učitelek sice zabránila ještě většímu neštěstí, malá dívenka však skončila v nemocnici s velmi vážnými zraněními. Vůz, pod jehož koly skončila, byl ve špatném technickém stavu. Řidič avie byl proto obviněn z obecného ohrožení, za které mu hrozí až osmileté vězení.

„Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání řidiče. Muž byl obviněn z obecného ohrožení z nedbalosti, věc předáme státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Bezprostředně po nehodě bylo zřejmé, že příčinou srážky byly špatně fungující brzdy. „Já jsem tady kousek výš zastavoval a fungovalo to. Snažil jsem se brzdit, ale prostě jsem to nedobrzdil,“ prohlásil tehdy řidič jen pár minut po nehodě. Stav auta zkoumal soudní znalec. Policie pak začala kromě příčiny nehody zvlášť prošetřovat podezření, že si řidič známky o technické kontrole opatřil podvodem.

Řidič, který na přechodu v Obřanech srazil dvě děti (zdroj: ČT24)

Na voze totiž měl při ohledání po nehodě platné nálepky, získané informace ale nasvědčují tomu, že auto řádnou technickou prohlídkou neprošlo. V tomto případě ale vyšetřovatelé ještě nedospěli k závěru. „Okolnosti podezřelé technické kontroly prověřují policisté po dohodě se státním zástupcem odděleně od tohoto konkrétního případu,“ potvrdil mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Machinace s technickou kontrolou by mu mohla vynést další trest nebo mu minimálně přitížit. Nejvážněji zraněná čtyřletá dívenka se mezitím pomalu vzpamatovává z nečekané srážky. „Po několikatýdenním pobytu v naší nemocnici byla holčička díky dobrému zdravotnímu stavu v pátek propuštěna domů,“ sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Na místě nehody se toho příliš nezměnilo. Silničáři pouze barvou čerstvě natřeli upozorňující značky na vozovce. Podle komise brněnského magistrátu je přechod dostatečně bezpečný, městská část Maloměřice a Obřany se ale kolem přechodu chystá ještě nainstalovat měřiče rychlosti.