Hradišťské divadlo zve na další muzikál - Cikáni jdou do nebe

Uherské Hradiště - Do premiéry muzikálu Cikáni jdou do nebe zbývají už jen hodiny. Nervozita ve Slováckém divadle stoupá, všichni si jsou vědomi vysoce nastavené laťky, kterou režisér Radek Balaš s herci nastolil v minulých letech muzikály Donaha! a Adéla ještě nevečeřela. Příběh svobodomyslného zloděje koní Lujko Zobara, který se vysmívá zákonu a pyšní se svou nepolapitelností a nad kterým se postupně utahuje pomyslná smyčka, proslavil hlavně moldavský film z roku 1975. Balaš ale věří, že baladický příběh z prostředí kočujících Rómů si získá i příznivce divadelních prken. „Divadelní forma používá zcela jiných prostředků. Chtěl bych, aby se diváci stali svědkem opojné divadelní básně s vynikajícími pěveckými výkony sólistů i ansámblu,“ vyjádřil svá přání režisér a choreograf v jedné osobě.

Hlavní role svěřil Pavlíně Vaškové a Petru Čagánkovi, pro kterého je to vůbec první velká muzikálová role v kariéře. „Jistá nervozita tu určitě je. Poprvé mám naložený opravdu těžký náklad. Vše ale pokračuje správným směrem a myslím si, že to zdárně dovedeme až k vítěznému konci,“ věří v úspěch mladý herec. Vyjma dvou hlavních představitelů se v dalších rolích představí téměř celý slovácký soubor.

Hudbu nahrávali muzikanti ze skupiny Kale, která patří k našim předním cikánským kapelám. Všechno hlídal vyhlášený Petr Malásek a emoce kočírovala expertka na romskou kulturu Ida Kelarová.

Režisér Radek Balaš o novém muzikálu Slováckého divadla (zdroj: ČT24)

Očekávaný muzikál ale pojí také nepříjemná aféra. Týden před premiérou někdo tajně pořídil několik ukázek ze zkoušky a vyvěsil je na internetu, kde se videa začala okamžitě šířit. „Šlo o první zkoušku v kostýmech a v hledišti seděla spousta lidí. Vypadá to, že někdo z nich vytáhl fotoaparát a začal natáčet. Svolení od divadla ale neměl,“ poodhaluje celou událost herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

Muzikál Cikáni jdou do nebe bude mít premiéru v sobotu 13. listopadu v 19. hodin. Diváci se novinky nemohou dočkat, všechna listopadová a většina prosincových představení je už teď beznadějně vyprodána.

Vydáno pod