Studenti medicíny upozorňují na onemocnění diabetem

Brno - Při příležitosti Světového dne diabetu pořádají brněnští studenti medicíny informační kampaň. Celé páteční odpoledne je na náměstí Svobody připravaven stan, kde se kolemjdoucí mohou dozvědět o stále rozšířenějším onemocnění diabetem. Kromě informací o chorobě si návštěvník může nechat změřit glykemii, hladinu cholesterolu, krevní tlak, BMI nebo tělesný tuk. Akci pořádají studenti medicíny po celém světě. V České republice se koná paralelně ještě v Praze a Hradci Králové.

Světový den diabetu je mezinárodní akcí, kterou pořádají mladí medici. Onemocnění se totiž stalo globálním problémem napříč všemi zeměmi a mladí lékaři tak chtějí přispět k lepším výsledkům prevence choroby a samotné léčbě.

Cukrovka

Diabetes mellitus je celoživotní onemocnění, pro které je typické zvýšení hladina krevního cukru (glykémie). V krvi tedy koluje více cukru (glukózy) než je třeba, což vede k jeho pozvolnému ukládání ve stěnách cév. Kvůli narušení funkce orgánů se postupně rozvíjí komplikace. Nejvíce jsou postiženy ledviny, oči, cévy v srdci a mozku, špatně se také hojí rány, nemocné mohou bolet končetiny nebo je trápí svědění kůže. Nejzávažnějšímmi komplikacemi jsou ischemická choroba srdeční, která je příčinou srdečních infarktů, dále selhání ledvin a mozková mrtvice. Dříve se „stařecká cukrovka“ zjišťovala u lidí starších 70 let, dnes není záchyt diabetu po čtyřicítce ničím výjimečným.

Zdroj: www.dendiabetu.cz

Koordinátor projektu a student medicíny Jakub Turek (zdroj: ČT24)

„Měříme hladinu cholestorolu, glykémie, tuků. Snažíme se paceinty informovat. V případě zvýšených hodnot je posíláme k lékaři,“ uvedl koordinátor projektu v České republice a na Slovensku Jakub Turek.

Světový den diabetu pořádají studenti medicíny z Masarykovy univerzity, pro které je zkušenost práce s pacientem i užitečnou praxí ke studiu.

„Pro studenty je určitě dobré vědět, jak na tom lidé v populaci s cukrovkou jsou. Navíc pouhým vyšetřením nemají co pokazit. Je skvělé, že i během těžkého studia medicíny si studenti najdou čas na takovou akci,“ dodal Jakub Turek, který je zároveň studentem 3. ročníků Lékařské fakulty MU v Brně.

Akce je návštěvníkům otevřena celé odpoledne do sedmi hodin. Letos ji ale pořádají studenti přímo na náměstí Svobody v rušném provozu. Už před začátkem ve dvanáct hodin se tak tvořily fronty těch, kteří si chtěli o svém zdraví dozvědět něco více.

„Už půl roku jsem nebyla u svého lékaře, tak jsem si chtěla nechat přměřit cukr. Dopadla jsem výborně. Studenti říkali, že je vše v pořádku,“ uvedla jedna z návštěvnic lékařského stánku Anna Chaloupková. „Vůbec jsem netušil, že nějaký diabetický den je. Viděl jsem stan, kde měří tlak a bůhví co ještě, tak jsem šel podívat. Chtěl jsem zde získat hlavně nějaké informace,“ vysvětlil další návštěvník Bohuslav Jelínek.

Studenti se svou prací snaží upozornit především na ten fakt, že počet onemocnění diabetem bude se zvyšující se životní úrovní prudce stoupat. V současnosti je v České republice evidováno 750 tisíc případů onemocnění. Během dvaceti let jich bude o padesát procent více.