Kožená: Milostné dopisy lze hrát i u táboráku

Holešov (Kroměřížsko) – Koncert na holešovickém zámku v rámci koncertního cyklu, který navazuje na festival Musica Holešov, si mezzosopranistka Magdalena Kožená zvolila jako své jediné letošní vystoupení na české scéně. V Holešově také pokřtila nejnovější album Lettere Amorose (Milostné dopisy), které vyšlo v říjnu a s nímž v současné době podniká turné po Evropě. Na desce i při koncertu ji doprovázel soubor Private Musicke. V únoru příštího roku představí společně Lettere Amorose na dalších dvou koncertech v Česku.

„Velice ráda zpívám pro publikum menších moravských měst, která jsou mi blízká svou specifickou vstřícnou atmosférou. Bohužel se mi to nepoštěstí často. Pro své letošní jediné hostování v České republice jsem přijala pozvání do Holešova především proto, že uměleckým ředitelem a duší celé akce Musica Holešov je můj dlouholetý kolega Karel Košárek,“ vysvětlila Kožená.

Magdalena Kožená o Lettere Amorose

„Musíme si uvědomit, že tato hudba byla v baroku víceméně populární, protože neexistovalo rozdělní na klasickou a populární, takže je velmi blízká lidem. Na desce je doprovázena hlavně kytarami, takže spoustu písniček by se dalo hrát i u táboráku. Je to hudba, která může potěšit i lidi, kteří klasice neholdují.“  

Rozhovor s M. Koženou a reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Desku Lettere Amorose nazvala podle jedné slavné skladby Claudia Monteverdiho, která ale nakonec v programu CD nezůstala. Album je pro Koženou návratem k jejím pěveckým začátkům. „Raně barokní hudbě jsem se začala věnovat jako šestnáctiletá a doprovázela mě po celých šest let. Během své kariéry jsem se repertoárově odklonila, ale tento návrat k tomu, co jsem znala, byl pro mě velmi příjemný,“ prozradila pěvkyně. 

V italských hudebních miniaturách datovaných většinou do první poloviny 17. století od známých i méně známých autorů ji doprovází na dobové nástroje soubor Private Musicke pod vedením Pierra Pitzla. Ansámbl nevystupuje často a jeho členové se scházejí spíše na jednotlivé výjimečné projekty.

„Někteří autoři jsou i pro mě skutečně obrovským objevem, například Tarquinio Merula a jeho úžasná ukolébavka, která patří k nejlepším kouskům celého programu,“ uvedla k albu Kožená. Dále v něm zaznívají skladby od Claudia Monteverdiho, Giulia Cacciniho i méně známých Biaggia Mariniho, Girolama Kapsbergera nebo skladatelky, zpěvačky a gambistky Barbary Strozziové.

Koženou čeká v příští měsících náročný program, například v prosinci vystoupí v newyorské Metropolitní opeře (MET) ve své oblíbené roli Melisandy v Debussyho opeře Pelleas a Melisanda. Orchestr MET bude poprvé řídit životní partner pěvkyně Simon Rattle. „Je to naposledy, co spolu můžeme dělat operu mimo naše bydliště v Berlíně, protože náš starší syn půjde do školy, a v tu chvíli jeden z rodičů musí být doma. Takže jsme rádi využili této nabídky, strávíme v New Yorku Vánoce,“ prozradila Kožená.

Po MET bude do konce února 2011 bude účinkovat například v Londýně, Paříži, Varšavě. 13. února vystoupí s Lettere Amorose v brněnském Besedním domě, 16. února ve Dvořákově síni Rudolfina.

  • Lettere Amorose zdroj: Stránky Magdaleny Kožené http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2103/210256.jpg
  • Magdalena Kožená autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2105/210429.jpg