Templářské sklepy Čejkovice prodávaly víno s nejasným původem

Brno - Vinařské družstvo v Čejkovicích nakoupilo více než tunu hroznů od společnosti BJ VITIS, s.r.o., které dodala hrozny DOAL STAV, s.r.o., se sídlem v Brně. Na obchodních dokladech ale podle inspkekce chybí povinné údaje o pěstitelích hroznů. Při výrobě vína tak došlo ke smíchání hroznů známého i neznámého původu, inspekce proto nařídila jejich stažení z trhu. Celkový objem takto vyrobeného vína se pohybuje kolem 1 milionu litrů vína.

Společnost Templářské sklepy nevedla řádně vinařskou evidenci a ani ji Státní zemědělské a potravinářské

Zákaz prodeje vína ročníku 2009 z Templářských sklepů

Odrůdy:

Podobným případem se inspekce zabývala i v minulosti. Rozsah opatření, která tehdy přijala, ale nebyl tak rozsáhlý jako v tomto případě. České vinařské závody a Vinium Velké Pavlovice totiž následně doložily, jaké šarže vín z uvedených hroznů neznámého původu vyrobily.

Tiskové prohlášení Templářských sklepů

Templářské sklepy považují tuto informaci za naprosto nepravdivou. Prohlašují, že u veškerých vykupovaných hroznů, včetně těch jenž byly předmětem kontroly, jsou všechny průvodní doklady stvrzující nákup hroznů v souladu s právními předpisy.

Firma BJ VITIS se  na svých internetových stránkách prezentuje jako dovozce potravin a maďarského vína. Podle neoficiálních informací by právě hrozny, které nedokázaly Templářské sklepy doložit, mohly pocházet z Maďarska nebo Moldávie.

Podle ředitele Templářských sklepů Pavla Pastorka má ale jeho firma doklady v pořádku: „Kauza může být součástí konkurenčního boje, budeme se bránit soudní cestou,“ řekl České televizi.

Vydáno pod