Mýtné bude i mimo dálnice

Brno - Stát spolu s krajskými úřady chystá zpoplatnění silnic nižších tříd. Na jižní Moravě by se opatření mělo týkat čtyř úseků silnic I. a II. třídy. Úředníci si od tohoto kroku slibují omezení dopravy v obcích podél dálnic. Zavedení mýtného před třemi lety totiž na jednu stranu začalo plnit státní kasu miliardami, ale zároveň zaplnilo silnice v obcích a městech kolem dálnic tisíci nákladních aut. Dopravci tak chtějí ušetřit a našli si proto objízdné trasy.

Se zvýšenou dopravou se potýkají například obyvatelé ve Starovičkách, Hustopečích nebo Velkých Němčicích na Břeclavsku. Řidiči se právě cestou přes jmenované obce snaží vyhnout dálnici D2. Denně jich tam projedou stovky. „Domy jsou blízko silnice a trpí otřesy,“ popisuje jednu z potíží způsobenou nadměrnou dopravou starosta Velkých Němčic František Smetana (KDU-ČSL).

Na pomoc podobně zatíženým obcím připravuje ministerstvo dopravy vybírání mýtného i na silnicích nižších tříd. „Poptali jsme firmy, zda by o to měly zájem a za jakých podmínek. Ozvalo se jich čtrnáct a jejich nabídky teď vyhodnocujeme. Konkrétní silnice, na kterých budeme mýtné vybírat, chceme určit ve spolupráci s krajskými úřady,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Dombrovský.

Mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Dombrovský a zavádění mýtného (zdroj: ČT24)

Mýtné by se v Jihomoravském kraji týkalo krajských silnic podél D1 a D2. Vedení regionu bude ale prosazovat mýtné i na státních silnicích. „Určitě I. třída číslo 50 na Zlín, kde máme zkušenosti, že se kamiony vyhýbají mýtu,“ uvedl vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Jihomoravského kraje Rostislav Snovický. Kromě vytěsnění kamionů mimo obce by měl nový mýtný systém pomoci vybrat peníze na opravy poškozených cest.

Mýtné se bude vybírat i na silnicích kolem dálnice
Zdroj: ČT24