ODS tvrdě proti paktům s komunisty

Brno - Místní sdružení ODS na Brně-jih dostalo od vedení strany ultimátum. Buď takzvaně přeskládá radniční koalici, kterou podpořili komunisté, nebo přijde o licenci. Občanská demokratická strana řeší i na celostátní úrovni, co s podobnými koalicemi. Vedení strany zadalo všem regionálním předsedům, aby do pondělka odevzdali seznam měst a obcí, kde politici ODS sedí na radnicích jen díky podpoře KSČM, což stanovy ODS zakazují.

Radnici na Brně-jihu už týden vládne koalice ČSSD s ODS. Vadou na kráse tohoto partnerství je ale hlas komunistického zastupitele, bez kterého by nevzniklo. „Může za to TOP 09, která bezdůvodně odstoupila z dohodnuté trojkoalice. Požádali jsem je aspoň o tichou podporu, která byla přislíbena. Bohužel tuto podporu nám neposkytli,“ vysvětluje lídr ODS z Brna-jih Radomír Jonáš, který bude mít plné ruce práce se záchranou nově vzniklé koalice. Musí do příštího zastupitelstva sehnat nekomunistické hlasy pro její podporu. Pokud se mu to nepodaří, bude muset z koalice vystoupit. Jinak totiž hrozí zánik místní buňky ODS. Vedení strany je totiž nekompromisní. „Pokud to nevyřeší u nich v místě, zasáhne výkonná rada a skončí to odejmutím licence,“ říká místopředseda strany a předseda brněnské ODS Pavel Blažek.

Tvrdý postup vůči modro-rudému spojenectví platí i pro další radnice. Vedení ODS si teď podobné koalice nechává mapovat regionálními šéfy po celé republice. Návrhy na řešení zjištěných modro-rudých koalic chce mít v ruce nejpozději v pondělí 29. listopadu, kdy zasedá výkonná rada.

Členové ODS Kadrnka a Jonáš o koalici městské části Brno-jih (zdroj: ČT24)
Vydáno pod