Ministerstvo zemědělství vyhlašuje výběrové řízení na nájemce Pivovaru Vyškov

Vyškov - Od dnešního dne se mohou hlásit zájemci o provozování vyškovského pivovaru. Ministerstvo zemědělství, které státem vlastněný pivovar spravuje, sice předpokládalo, že 15. listopadu už bude výběrové řízení u konce a bude znám jeho vítěz, příprava výběrového řízení se ale zdržela.

Původní plán byl, že se pronajme část podniku včetně zásob a zaměstnanců. K tomu mělo ale ministerstvo výhrady a podmínky se musely přepracovat, což znamená asi měsíční zdržení. Pronajímat se nakonec budou nemovitosti a výrobní technologie," vysvětluje předseda představenstva pivovaru Václav Hlaváček. Pro 27 zaměstnanců pivovaru to tedy znamená větší nervozitu, nemohou si být totiž jisti, zda je budoucí provozovatel zaměstná. Práci jim může dát, ale také nemusí. Informace o vyhlášeném výběrovém řízení vyvěsilo ministerstvo na centrální adrese a zveřejní je také v regionálním tisku.

Navzdory zpoždění je šéf představenstva Hlaváček optimistou a věří, že během prosince už bude znám vítěz výběrového řízení. S vážnými zájemci o pronájem pivovaru intenzivně jednal a je s nimi v kontaktu.

Pivovar má problémy od začátku léta

Loňská ztráta pivovaru dosáhla 30 milionů korun, ministerstvo zemědělství kvůli dlouhodobě špatným ekonomickým výsledkům od 30. června snížilo výrobu. Práci mělo podle původního plánu ztratit 24 z tehdejších 33 zaměstnanců, ministerstvo nakonec od tohoto kroku upustilo.

Zaměstnanci vidí příčinu problémů hlavně ve špatném řízení. Pivovar totiž jako jeden z mála zůstal v rukou státu, restituční spory s církví totiž znemožňují jeho privatizaci. Stát se snaží delší dobu pivovar pronajmout, poslední naděje zhasla koncem června, kdy představenstvo státního podniku Jihomoravské pivovary nevybralo žádného ze tří zájemců o pronájem. Místo aby pivovar slavil 330 let od svého založení, bojuje o holé přežití.