Led z letadla prorazil střechu domu na Třebíčsku

Jaroměřice nad Rokytnou- Zřejmě námraza z letadla málem způsobila tragédii v rodinném domku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Led prorazil střechu domku a proletěl do dětského pokoje jen kousek od dětské postýlky. Nikomu se ale naštěstí nic nestalo. Nehoda se stala včera ve večerních hodinách. Podle hydrometeorologa Milana Šálka je velmi pravděpodobné, že to byl námrazový led z letadla.

Když Chalupovi sledovali včera večer televizi, uslyšeli obrovskou ránu. Vyběhli proto do patra rodinného domku, kde má pokoj jejich dvanáctiletá dcera. Kusy ledu, které prorazily střechu a sádrokartonovou desku, ležely jen kousek od její postele. „Dcera bude mít zítra narozeniny, včera se narodila podruhé,“ říká Simona Chalupová.

Ještě dnes sundali obyvatelé domu kus ledu o rozměrech 10x15 centimetrů ze střechy domu. I když byly přes den čtyři stupně nad nulou, led přesto do odpoledne neroztál.

Led z letadla proletěl střechou domu (zdroj: ČT24)

Stát se to může, shodují se odborníci

Se štábem České televize byl na místě i meteorolog Milan Šálek. Ten vyloučil, že by se mělo jednat o atmosférický jev, podle něj se jedná určitě o pád námrazy z letadla. Jeho slova potvrzuje i letecký publicista Martin Velek: „Námraza se může uvolnit u letadel, která mají pneumatickou odledovací soustavu. O žádném konkrétním případu sice nevím, ale určitě se to už mohlo někdy stát. Kus ledu ale mohl dopadnout na nějaké neobydlené místo a nemuseli jsme to zaznamenat,“ shrnuje zkušenosti Martin Velek.

Letecká základna v Náměšti nad Oslavou

Systém, který je u naší letecké techniky používán k odmrazování, je elektrický. To znamená, že jsou vyhřívány kritické části, kde by se mohla námraza tvořit, a tím se zamezí její tvorbě a nedochází k uvolňování zmrazků.

Armáda vylučuje, že by led spadl z vojenského letounu. „Během včerejška létal cvičně pouze vrtulník, tan se ale v daném prostoru nepohyboval, navíc podle meteorologické služby nevznikly na našem letišti podmínky pro tvorbu námrazy,“ řekla České televizi mluvčí nedaleké letecké základny v Náměšti nad Oslavou Štěpánka Skřipská. Podle odborníků je pravděpodobnost, že podobný předmět zasáhne osídlenou oblast, velmi malá. Nedávno se podobná událost stala u Drnovic na Blanensku, tam pilot omylem uvolnil prázdné palivové nádrže, které spadly jen několik desítek metrů od obce.

Led zničil střechu domu
Zdroj: ČT Brno