Medvědici Coře z brněnské ZOO se narodila další mláďata

Brno - Brněnská zoologická zahrada má dva nečekané přírůstky. Lední medvědice Cora porodila ze soboty na neděli dvě mláďata. Medvědí miminka jsou v současné době velká jako malá morčata. Ti, kteří by je chtěli uvidět na webové kameře umístěné na stránkách ZOO, budou mít příležitost zhruba za 14 dnů. Do výběhu by se měla mláďata dostat na začátku jara.

Na začátku roku, kdy se zoologové těšili na to, že Cora znovu zabřezne se svým druhem Umcou, přišlo zklamání. Cora potomky neočekávala. Cora se již v minulosti stala matkou dvojčat Billa a Toma. Medvídci se v roce 2008 stali velkou atrakcí ZOO. Zahrada díky nim tehdy zaznamenala rekordní návštěvnost. Zoologickou zahradou prošlo 320 000 turistů. Byla to nejvyšší návštěvnost za uplynulých 20 let.

Loni medvídci Bill a Tom získali nový domov a Brno opustili. Zájem o zahradu následně poklesl a vrátil se k obvyklým číslům - tedy k roční návštěvnosti čtvrt milionu osob. Narození mláďat by mohlo nyní zájem o ZOO zase oživit.

Medvědice Cora se po porodu Billa a Toma pářila s Umcou loni v létě. Odborníci doufali v její březost, oddělili je od sebe a Umcu dočasně převezli do ZOO v Bratislavě. Jenže se to nestalo, a tak se k ní Umca v lednu vrátil. Ještě v únoru přitom zoologové říkali, že Cora potomky určitě nečeká. Pokus zřejmě vyšel v únoru či v březnu letošního roku.

„Odchov ledních medvědů v zajetí je mimořádně složitý,“ řekl ředitel brněnské zoologické zahrady Martin Hovorka.

Vydáno pod