Strhával ženám řetízky z krku, aby měl na drogy. Hrozí mu deset let

Brno - Neměl peníze na drogy, a tak si je opatřoval loupením. Kradl přitom řetízky přímo z krků vyděšených žen. Šperky pak prodával v zastavárnách a tak si pořizoval peníze. Robert Čuri, který se u dnešního soudu k některým krádežím přiznal, během léta okradl v Brně několik desítek starších žen. Hrozí mu až deset let za mřížemi.

Všechny případy žen, které přišly o řetízky, začaly téměř shodně. Mladík se jich slušně zeptal na čas nebo na cestu, aby je zaměstnal, a ve chvíli, kdy ženy nedávaly pozor, strhl jim z krku řetízek. „Přehodila jsem si ještě tašku z ruky do druhé, abych se mu mohla podívat na hodinky, a jak mi zacinkaly řetízky, tak po nich sáhl a strhnul mi je z krku,“ popsala Čuriho zlodějský postup jedna z okradených žen. 

Další okradená žena vyprávěla u soudu podobný příběh: „Šla jsem navečer z nákupu a předběhl mě nějaký mladík, který se mě optal na Richterovu ulici, tak jsem mu ukázala směr. Během chvilky se na mě otočil, přiskočil ke mně a začal mi strhávat řetízek.“

Výpovědi okradených žen (zdroj: ČT24)

To už se ze slušného mladíka vyklubal násilník, který neváhal ženám ublížit, jen aby dostal, co chtěl. „Skrčila jsem krk mezi ramena, takže mi ten řetízek jenom přetrhl – jakmile viděl, že má v ruce jenom přívěšek, tak se na mě začal znova sápat a strhával mi řetízek,“ dodala další okradená žena.

Muž se stával stále nebezpečnějším. S každým úspěšným lupem se zvyšovala jeho agresivita. „Intenzita těch útoků byla stále silnější. V jednom případě chtěla poškozená volat pomoc, tak se vrátil, vytrhl jí mobilní telefon a utekl s ním za keř, v dalším případě zase použil i hrubého násilí,“ potvrdil vyšetřovatel Pavel Mitáš.

Okradených žen bylo několik desítek, policii se jich ale přihlásilo jen pětadvacet. Všechny Roberta Čuriho identifikovaly. Ten se dnes k některým případům u soudu doznal – napadeným ženám dokonce poslal omluvný dopis. Šperky, které pro ně měly daleko vyšší cenu, než za jakou je zloděj prodal v zastavárnách, už jim ale nikdo nevrátí.

„Měla jsem celou sadu – náušnice, náhrdelník a ještě náramek, kupovala jsem ji někdy kolem roku 1980. Cenu to mělo vysokou, když jsem se potom dívala v obchodě, tak dneska taková souprava stojí deset tisíc a není zdaleka tak kvalitní, jako byla ta tehdejší,“ posteskla si jedna z okradených žen.

Roberta Čuriho teď čeká odvykací kúra za mřížemi. Tam může strávit až deset let. Rozsudek by měl padnout třetího prosince, kdy soud vyslechne poslední svědkyně.

Vydáno pod